Tehzip halveti, “halife” olacak “nakip” ile ilgili olup kırk bir gündür. Oruç tutmak, iftar ve sahuru mürşidin bildirdiği şekilde yapmaktır. Yatsı namazından sonra en az iki, en çok dört saat uyumak, sonra teheccüde kalkmak, sabaha doğru ve sabah namazından sonra “yâ Hamîd” zikrine ilk gün ve gecede 1000 kere ve halvet boyunca bilinen adette (her gün 1000 adet arttırarak, son gün 41000 adet) devam etmek gibi şartları vardır.

Tehzip halveti

Tehzip halveti, 'halife' olacak 'nakip' ile ilgili olup kırk bir gündür. Oruç tutmak, iftar ve sahuru mürşidin bildirdiği şekilde yapmaktır. Yatsı namazından sonra en az iki, en çok dört saat uyumak, sonra teheccüde kalkmak, sabaha doğru ve sabah namazından sonra 'ya Hamîd' zikrine ilk gün ve gecede 1000 kere ve halvet boyunca bilinen adette (her gün 1000 adet arttırarak, son gün 41000 adet) devam etmek gibi şartları vardır. Bu halvet son bulunca mürşit her namazın akabinde, miktarı ehlince malûm (557 kere) 'taliplerin münacatı' adlı 'Rabbena atina min ledünke rahmeten ve heyyi' lena min emrina reşeda' (Ey rabbimiz bizlere katından bir rahmet ver. İçinde bulunduğumuz şu durumda bize kurtuluş ve doğruya ulaşmayı kolaylaştır) (Kehf 18/10) ayetini zikir olarak verir. Mürit mürşidine manevî bir işaret vaki oluncaya kadar bu zikre devam eder. İşaret belirince mürşit bu dervişine 'hilafet' verip bu mertebe ile ilgili ' vird'i okumasına izin verir. Bu vird şöyledir: Her gün 100 kere İhlas sûresi; 7 kere A'la sûresi; 100 kere salatüselam; 100 kere kelime-i tevhid ve ayrıca mürşidin okunmasına izin vereceği hizib ve virdlerden ibarettir. Her cuma gecesi 100 kere 'Estağfirullah el-azîm'; 100 kere 'subhanallahi ve'l-hamdü lillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber' (ve la kuvvete illa billahi'l-azîm); 100 kere 'Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin'in-nebiyyi'l-ümmiyyi't-tahiri'z-zekiyyi salaten tühallü bihe'l-ukadü ve tüfekkü bihe'l-kürabü ve ala alihî ve sahbîhî ve sellim'; yedi kere Fatiha sûresi okunacaktır. Ayrıca bir de 'muharrem ayı halveti' vardır.

Muharrem Ayı Halveti

Her sene muharrem ayının yedi gününde ifa edilir. İki kısma ayrılır: Birincisi halife olanlara mahsustur. Bu halvet muharrem ayının on birinci günü başlar. Halvete girenlerin yemeklerinde hayvanî gıda bulunmayacaktır. Birinci günün zikri 'la ilahe illallah'tır. Adedi ehlince malumdur (13.000 kere). Her 'yüz'de belirlenen dua okunacaktır. İkinci günün zikri 'Allah'tır. Adedi ehlince malumdur (27.000 kere). Her 'yüz'de duası okunacaktır. Üçüncü günün zikri 'vehhab'dır. Adedi ehlince malumdur (32.000 kere). Bu zikre mahsus duası okunacaktır. Dördüncü günün zikri 'hay'dir. Adedi ehlince malumdur (35.000 kere). Bu zikre mahsus duası okunacaktır. Beşinci günün zikri 'mecîd'dir. Adedi ehlince malumdur (38.000 kere). Bu zikre mahsus duası okunacaktır. Altıncı günün zikri 'Muti'dir. Adedi ehlince malûmdur (40.300 kere). Bu zikre mahsus duası okunacaktır. Yedinci günün zikri 'Kuddüs'tür. Adedi ehlince malumdur (45.000 kere). Bu zikre mahsus duası okunacaktır. İkinci kısım 'muharrem halveti' ise diğer dervişlerin gireceği halvettir. Bu da muharremin on birinci günü başlar. Şartları şunlardır: Yedi gün devamlı abdestli olarak oruç tutmak, eşiyle bir yatakta yatmamak, hayvan eti yememek, dünya kelamı söylemekten dilini muhafaza etmek, mürşidinin himmetini dileyerek Cenab-ı Hakk'a kalbini bağlamaktır. Bu halvette her namazın akabinde önce 100 kere 'ya vehhab' zikri, sonra 100 kere 'Allahümme salli ala seyyidina uhammedini'n-nebiyyi'l-ümmiyi't-tahiri'z-zekiyyi ve ala alihî ve sahbîhî ve sellim' demek lazımdır. Bu zikrin başında ve sonunda Fatiha okuyup Hz. Peygamber'in, ashabının, Ehlibeyt'inin ve tarikat sahibi Seyyid Ahmed er-Rifaî'nin, Rifaiyye silsilesi şeyhlerinin, valideyninin ve bütün müslüman kardeşlerinin ruhlarına hediye etmek lazımdır. Bir de 'halvet-i üsbûiyye' (haftalık halvet) vardır ki bir itikaftan ibaret olup oruç, namaz ve yemeklerde riyazete riayet ve zikir ile meşgul olmak gibi şartları vardır