Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan öncesi fiyat değişimlerini değerlendirerek dikkat çekici sonuçlar paylaştı.

Bayraktar'ın yaptığı açıklamaya göre, 38 üründe fiyat artışı gözlemlenirken, sadece 1 üründe fiyat düşüşü yaşandı. En dikkat çekici artış yüzde 195 ile kuru incirde yaşandı. Bunun yanı sıra, zeytinyağı yüzde 171, kuru kayısı yüzde 149 ve sivri biber yüzde 148 oranlarında fiyat artışı gösterdi. Yalnızca yüzde 11.5 oranında kuru soğanın fiyatı düştü.

Üretici fiyatlarında da benzer eğilimler gözlendi. 27 üründe fiyat artışı, 4 üründe ise düşüş yaşandı. En büyük fiyat düşüşü yüzde 38 ile limonda gerçekleşirken, zeytinyağındaki en büyük artış yüzde 242 olarak kaydedildi.

Bayraktar, et fiyatlarındaki artışları hayvan sayısındaki azalmaya bağlayarak bu durumun et arzında düşüşe yol açtığını belirtti. Farklı marketlerde ürün fiyatlarının oldukça değişkenlik gösterdiğini de vurguladı.

Bayraktar'ın açıklamalarına göre;

  • 1 kilogram dana kuşbaşının fiyatı farklı marketlerde yüzde 69.5 oranında değişim gösteriyor.
  • 1 kilogram tereyağının fiyatı aynı markanın farklı marketlerde yüzde 40.2 oranında farklılık gösteriyor.
  • 1 kilogram kuzu kuşbaşının fiyatı farklı marketlerde yüzde 38.4 oranında değişiklik gösteriyor.
  • 1 kilogram bütün tavuğun fiyatı farklı marketlerde yüzde 23.3 oranında değişiklik gösteriyor.
  • 1 kilogram yeşil mercimeğin fiyatı aynı markanın farklı marketlerde yüzde 25.2 oranında değişiklik gösteriyor.
  • 1 kilogram pirincin fiyatı aynı markanın farklı marketlerde yüzde 13.7 oranında değişiklik gösteriyor.