Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, et fiyatlarına son 1,5 ayda 5 lira zam geldiğini belirterek, “Ramazan’da etin kilosunu 50 liradan aşağıya satamayabiliriz. Et fiyatlarının artmasının en büyük sebebi besiciler. Besiciler, Ramazan’ı fırsat görüyor” dedi.
Samsun’da yerli malın karkas etinin kilosu 30 liradan satılırken, bu etler kasap tezgahlarına geldiğinde kilosu 45 liradan vatandaşlara sunuluyor. Son 1,5 ayda 5 lira artan et fiyatların böyle gitmesi durumunda Ramazan’da etin kilosunun 50 liraya çıkacağını ifade eden oda başkanı Ömür Şen, Et ve Süt Kurumundan alınan ithal mallardan yüzde 25 oranında kemik çıktığını, yerli ve yabancı malın karkas et kilosunun 30 liraya denk geldiğini iddia etti.
“Ramazan’da etin kilosunu 50 liradan aşağıya
satamayacağız gibime geliyor”
Et fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi durumunda vatandaşların
et yeme konusunda sıkıntıya düşebileceğinin altını çizen Ömür Şen,
“1 hafta önce karkas etin kilosunu 26,5 TL’den alırken, şu anda 30
liradan alıyoruz. Bu, kasaplar için maliyetin 37 TL’ye çıkması
demektir. Böyle olunca da ete 4-5 lira zam geldi. Bu da gidişatın
iyi olmadığını gösterir. Bunun en büyük sebebi besicilerdir.
Besiciler, Ramazan ayını fırsat bilmeye çalışıyor olabilir. Et
fiyatlarının yükselmesinde kasaplara suç buluyorlar. Besiciler zam
yaptığı için biz de ete zam yapmak zorunda kalıyoruz. Besiciler,
yem fiyatlarının artmasını ve doların yükselmesini bahane
gösteriyor. Durum bizden kaynaklı değil. Ama Ramazan’a 15 gün kala
ete son 1,5 ayda 5 lira zam geldiyse, böyle giderse Ramazan’da etin
kilosunu 50 liradan aşağıya satamayacağız gibime geliyor. Şu anda
kıymanın kilosu 40 liradan, kuşbaşı etin kilosu da 45 liradan
satılıyor. Durum böyle olunca, gözüken o ki üst gelir grubu
vatandaşlarımızın dışındakiler bu Ramazan’da et yiyemeyecek”
şeklinde konuştu.
“İthal maldan yüzde 25 kemik çıkıyor”
Et ve Süt Kurumunun kilosunu 22,5 liradan verdiği ithal malın yüzde
25’inin kemik olduğunu iddia eden Şen, “Bakanımız da açıklama
yaptı. Et ve Süt Kurumundan karkas etin kilosunu 22,5 liradan
alabiliyoruz. Bunu Samsun’a en yakın il olan Yozgat’tan
alabiliyoruz. Orada kasaplara verilen ithal malları gittik,
inceledik. Kalite bakımından yerli mallara oranla çok düşük. Yüzde
25 seviyesinde kemik oranı var. Bizim yerli mallarımızdaki kemik
oranı ise yüzde 16 seviyesinde. Bu ithal mallar bir hörgüçlü.
Sırtlarında bir kabarıklık var. Yani biz kasaplar biz buradan
Yozgat’a gidip mal alıp getirsek de bize kilosu 30 liraya denk
geliyor. Et fiyatlarının düşmesi için bu sıkıntıların giderilmesi
gerekiyor. Biz de vatandaşlara ucuz et satmak isteriz. Bu fiyatlar
işlerimizin de yarı yarıya azalmasına neden oluyor. Vatandaşımız,
30 liraya kıyma yiyemezken, 45 liraya nasıl kıyma yesin?
Vatandaşların artık kilo işi et alma devri sona erdi. İnsanlar
artık yemeğe tat versin diye kıyma ve et alıyorlar. İnsanlar kasaba
gelip, ‘100-150 gram et verir misin?’ diyorlar” diye konuştu.
Şen, et fiyatlarının yükselmesiyle hem vatandaşların hem de
kasapların zarara uğradığını sözlerine ekledi.