AFAD'ın açıkladığı verilere göre dün Gemlik Körfezi'nde 5,1 ve 4,5 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler İstanbul ve Bursa başta olmak üzere Marmara Bölgesi'nde bulunan illerde hissedildi.

Marmara depremine ilişkin konuşan, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, olası depremin Marmara'ya kıyısı olan 7 ili de etkileyeceğini vurguladı.

'MARMARA'YA KOMŞU İLLERDE ÖNLEM ALINMALI'

İstanbul'da alınacak önlemlerin benzerlerinin diğer illerde de alınması gerektiği vurgulayan Sözbilir, "Sadece İstanbul'u depreme hazırlarsak diğer illerdeki insanlar can ve mal kayıpları yaşar dolayısıyla Marmara'ya komşu tüm illerde bu seferberliği yürütmek gerekiyor." dedi.

İstanbul'da milyonlarca insanın yaşadığını ve olası bir depremin ağır sonuçlar doğurmaması için ciddi tedbirler alınması gerektiğini dile getiren Sözbilir, yapıların depreme dirençli hale getirilmesinin can ve mal kayıplarını azaltacağını belirtti.

İstanbul'un her tarafının riskli olmadığını belirten Sözbilir, "Bir şehir dağlık ve tepelik alanlardan oluşuyorsa orada yıkım daha az olur. Çünkü altında sağlam kaya vardır, binası da belli ölçeklerde iyiyse yıkım daha düşük olacaktır." dedi.

'AVCILAR VE KÜÇÜKÇEKMECE DAHA ÇOK ETKİLENECEK'

Söz konusu bir depremden Avcılar ve Küçükçekmece gibi yerlerin daha çok etkileneceğini ifade eden Sözbilir, Bu yerlerde eğer yapı-zemin etkileşimine bağlı olarak gereken önlemler alınmamışsa orada ciddi hasar olacaktır. Mademki fayın deprem üretme zamanı gelmiş, bu her an olabilir anlamına geliyor. Ona göre de her türlü önlemi hızlandırmak gerekiyor." şeklinde konuştu.