Doğal malzemelerin varlığının yanı sıra adından söz ettirme gayretkeşliğiyle ön plana çıkma sevdasında olanların aykırı ama boş sözleri günlerimizi tüketiyor. Bu hayhuy içinde gerektiği kadar değerlendirilemeyen ve gözden kaçan o kadar çok başarı öyküsü var ki…

Bunlardan biri de; Gaziantep’i marka şehir yapma yolunda çalışan ve kazandırdığı yatırımlarla bu konuda başarıları tescillenmiş olan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey. Tescillenmiş derken gerçekten bir abartı söz konusu değil. Güzelbey, halkın son iki dönem sandıkta kendisine gösterdiği teveccühün yanı sıra sürekli yapılan kamuoyu araştırmalarında ülke nezdinde ilk sıralardan yer buluyor.

Özellikle Andy-Ar Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin son çalışmasında; seçimlerde aldığı oyların çok üstünde bir beğeni oranı yakalayan Başkan Güzelbey, en başarılı büyükşehir belediye başkanları listesinde üçüncü sırada yer aldı. Diğer saygın firmaların açıkladığı farklı anketler de gösteriyor ki yeniden seçilebilecek bir potansiyele sahip; halk kendisinden ve ekibinden oldukça memnun.

Gaziantep’in prestijini yükseltti

Sanayi şehri Gaziantep’in kültür-sanat ve turizm merkezi olmasında ve kentleşme konusunda çağ atlamasında büyük emekleri olan Başkan Güzelbey, belediye başkanlığı koltuğundaki son günlerini yoğun bir çalışma temposuyla geçiriyor. Evet… Başarılarıyla halkın gönlünde yer edinen Güzelbey altı ay önce açıkladığı gibi Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na tekrar aday olmayacak ve Mart ayında yapılacak seçimlerle birlikte görevini bırakacak.

Temposunu hiçbir zaman kaybetmeyen Güzelbey, geçtiğimiz hafta içinde kentinin tanıtımına katkıda bulunmak ve Gaziantep’in önderliğini anlatmak üzere İstanbul’daydı. Hem de uluslararası bir organizasyonun lideri konumunda. Avrupa Birliği Komşuluk Politikası (ENPI) kapsamında geliştirilmiş olan Kentsel Gelişim ve Diyalog İşbirliği (CIUDAD) programının final etkinliğinde görüşme imkanı bulduğum Dr. Asım Güzelbey’in sözlerinden, doğduğu, yıllarca doktor olarak ve belediye başkanlığı yaparak hizmet verdiği şehrine ne kadar değer verdiğini anlamamak mümkün değil. Ama artık bu göreve talip olmayacağını söyleyen Başkan Güzelbey, bu konuda şu değerlendirmelerde bulundu: “Bir daha belediye başkanı olmayacağım. Bu daha önceden aldığım bir karar ve bunu daha önce de kamuoyuyla paylaşmıştım. Kesin olarak ailemle aldığım bir karar.”

Dünya şehirlerine liderlik yaptı

Siyaset dünyasının, şehirlere böyle önemli değerler katan ve mütevazılığını hiç kaybetmeyen belediye başkanlarını kaybetmesini talihsizlik olarak görüyorum. Ancak Başkan yine de bir ışık yakmıyor değil. Siyasetten vazgeçemeyeceği aşikar. “Belki danışmanlık yapabilirim” diyor, “ama belediye başkanlığı asla.”

Gaziantep halkı, başkanın devam etmesini istiyor. Doktorluğa geri dönmesini isteyenler de çıkıyormuş anketlerde ancak Başkan Güzelbey, “10 yıldan sonra doktorluğa geri dönüş zordur” diyerek bu kapıyı da kapatıyor.

“Peki siyaseti gerçekten bırakacak mı?”

Başkan, bu sorunun cevabından önce final kutlamaları gerçekleştirilen AB projesini ve Gaziantep’in bu projedeki yerini anlattı; şehrinden gururla bahsetti:

“Paris, Lyon, Stuttgart gibi önemli şehirler varken Gaziantep’in projeye liderlik yapmış olmasıyla prestij kazandık. AB’ye komşu ülkeler arasında ilişkilerin güçlendirilmesini amaçlayan en önemli AB projesinin koordinasyonunu Gaziantep’in gerçekleştirmesi ve proje lideri olmamız, gelmiş olduğumuz prestij düzeyini gösterdi. Avrupa, Arap ve Türk şehirlerinin sürdürülebilir ulaşım politikaları ve çevre dostu uygulamalar konusunda önemli işbirlikleri yaptık.”

Doğrusu pek çok önemli atılım gerçekleştirilmiş Gaziantep’te. Başkan Güzelbey ve ekibinin yoğun çalışmalarıyla Gaziantep’e kazandırdıkları aşikar. Bütün bunları başarmışken, koltuktan vazgeçmek ülkemizde sık karşılaştığımız bir şey değil.


Belki siyaset yordu, belki Gaziantep için kurduğu hayalleri gerçekleştirdi. Artık gençlerin önünü açmak istiyor, belki ailesi sitem ediyor “Artık bizimle ilgilen” diye. Kim bilir? Ancak siyaseti zirvede bırakması herkese örnek olmalı.

Gaziantep’te Güzelbey döneminde kültür ve sanat konusunda birçok atılım gerçekleştiridi. AB projesinde kordinasyon önderliği, İpekyolu Şehirleri arasındaki prestij, şehrin modern görünümünde ulaşılan nokta, ulaşım ve kentleşme alanlarında alınan yol. Bu derece önemli işler yapmışken Başkan Güzelbey zirvede ve de tam da tadında bırakıyor demek pek de yanlış olmaz. Zirve demişken gerçekten de öyle. Önümüzdeki ay Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Kültür ve Sanat ödülü verilecek Başkan Güzelbey’e. Başkan’ın dediği gibi; “Bu ödülü alarak bırakmak da ayrı bir gurur veriyor.”