KRİTİK SINIR İLK KEZ AŞILDI

Dünyanın küresel ısınmada sınır olarak belirlediği 1,5C'lik kritik sınır ilk kez bir yıl boyunca aşıldı. Dünya liderleri 2015 yılında uzun vadeli sıcaklık artışını 1.5C ile sınırlandırmaya çalışacaklarına dair söz vermişti. Bu da küresel ısınmanın en zararlı etkilerinden kaçınmak için hayati önem taşıyordu. Bu ilk yıllık ihlal, dönüm noktası niteliğindeki 'Paris anlaşmasını' bozmasa da dünyayı uzun vadede bunu yapmaya daha da yaklaştırıyor.

Bilim insanları, karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik acil eylemlerin hala ısınmayı yavaşlatabileceğini söylüyor. Uzun vadeli ısınmanın, insanların büyük miktarlarda fosil yakıt yakmaya başlamasından önceki 'sanayi öncesi' seviyelerin 1.5C üzerinde sınırlandırılması, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik uluslararası çabaların kilit sembolü haline gelmişti.

'SICAKLIKLARI ENDİŞE VERİCİ'

BM'nin 2018'de yayınladığı önemli bir raporda, yoğun sıcak hava dalgaları, deniz seviyesinin yükselmesi ve yaban hayatının yok olması gibi iklim değişikliğinden kaynaklanan risklerin, 2C ısınmada 1,5C'ye kıyasla çok daha yüksek olduğu belirtilmişti. Ancak AB'nin Kopernik İklim Değişikliği Servisi'nin geçtiğimiz yıla ait verilerine göre, sıcaklıklar endişe verici bir hızla artmaya devam ediyor.

Şubat 2023'ten Ocak 2024'e kadar olan dönemde ısınma 1.52C'ye ulaşmış durumda. Dünyanın deniz yüzeyi de şimdiye kadar kaydedilen en yüksek ortalama sıcaklığa ulaştı.

'EN SICAK OCAK' AYI OLDU

Avrupa Birliği'nin (AB) Kopernik uydu izleme sistemiyle yapılan ölçümlere göre geçen ayın şimdiye kadar kaydedilen 'en sıcak ocak' olduğu bildirildi. Yapılan açıklamada geçen ayın ortalama yüzey hava sıcaklığının 13,14 derece ölçüldüğü belirtildi. Bu ölçümün ocak için 1991-2020 ortalamasının 0,70 derece, 2020'de kaydedilen bir önceki en sıcak ocak ayının da 0,12 derece üzerinde olduğu ifade edildi.

Açıklamada böylece son 8 ayın üst üste kaydedilen en sıcak aylar olduğu belirtilerek, son 12 aydaki (Şubat 2023 - Ocak 2024) küresel ortalama sıcaklığın 1991-2020 ortalamasının 0,64 santigrat derece üzerinde ölçüldüğü bildirildi. Açıklamada Kopernik İklim Değişikliği Servisi Direktör Yardımcısı Samantha Burgess'in 'Sera gazı emisyonlarındaki hızlı azalma, küresel sıcaklıkların artışını durdurmanın tek yoludur.' uyarısına yer verildi.