İstismarın radyolojik görüntüsü

Yaşlılarda ihmal ve istismarı “Analarımız Kutsal Değil Mi?” başlığıyla daha önce ele almıştım. Bu hafta çocuk istismarında radyolojinin önemini Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Ceyhan Bilgici ile konuştuk.

Çocuk istismarının fiziksel istismar, cinsel istismar, duygusal istismar ve ihmal olmak üzere farklı tipleri olduğunu belirten Doç. Dr. Bilgici, fiziksel istismarı, bir erişkinin, otoriteyi sağlama, cezalandırma ya da öfke boşaltma amacıyla elle veya aletle çocuğa şiddet uygulayarak çocuğa zarar vermesi olarak tanımlıyor. Fiziksel istismar sonucunda ciltte kızarıklık ve morluklar, yanıklar, kırıklar, kafa içi yaralanma, göz lezyonları, karın ya da göğüs içi organ yaralanması biçiminde vücutta hasarlar oluşabiliyor. Sarsılmış Bebek Sendromunun, fiziksel çocuk istismarının ağır bir formu olduğunu bildiren Doç. Dr. Bilgici, en sık 2 yaş altında görüldüğüne dikkat çekiyor. Fiziksel istismara uğrayan çocukların tanısında radyolojinin çok büyük önemi olduğunu ifade eden Doç. Dr. Bilgici, “Özellikle 6 ayın altındaki çocuklar şiddetlice sallandıkları zaman, beyin dokusu kafatasının içinde ileri geri hareket eder ve bunun sonucunda kan damarlarının yırtılması ile beyin zarlarında ve beyin içerisinde kanamalar gelişebilir. Sarsılmış bebek sendromunda sıklıkla dışarıdan bakıldığında görülen bir fizik muayene bulgusu, şişlik, morarma vs. yoktur. Ancak şüphe duyulup radyolojik tetkikleri yapılırsa bu hasarlar ortaya konabilir” açıklamasında bulunuyor.
İstismar tanısında kuşkunun önemini vurgulayan Doç. Dr. Bilgici, fiziksel istismara uğrayan çocukların sıklıkla kanepeden düşme, yataktan düşme, kucaktan düşme gibi başka nedenlerle hastaneye getirildiklerinin altını çiziyor. Bu hikaye ile hastaneye getirilen tüm çocukların çok dikkatli değerlendirilmesi, ailenin verdiği tepkilerin doğru bir şekilde gözlemlenmesi gerektiğini belirtiyor. Doç. Dr. Bilgici, “Çocuğun yaralanma şiddeti ile verilen hikayenin tutarsızlığı, farklı iyileşme dönemindeki yaralanmalar, hastaneye başvuruda gecikme gibi durumlar çocuk istismarı açısından şüphe yaratmalıdır. Eğer şüphe varsa dışarıdan görünen bir muayene bulgusu olmasa bile kemik grafileri ve beyin filmlerinin (BT, MR) çekilmesi gerekir. Fiziksel istismar tanısında, özellikle de sarsılmış bebek sendromu tanısında radyolojinin önemi büyüktür” önerilerinde bulunuyor.


Ramazanda Nasıl Beslenelim?

Türk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Sezgin ise, Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerilerini şu şekilde açıklıyor:
*İftar ve sahurda, süt ve süt ürünleri, et-yumurta-kurubaklagiller, sebze ve meyve ile ekmek ve tahıllar dengeli bir biçimde tüketilmeli.
*İftarda, hafif bir çorba ardından sebze yemekleri ve haşlama veya ızgara bir parça kırmızı veya beyaz et tercihen yenilmeli.
*Yavaş yemeye özen göstermeli, tatlı yemek isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Taze veya kuru meyveler, şerbetler yerine taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata gibi içecekler tercih edilmelidir.
*Su tüketimi iftardan sahura kadar düzenli olmalıdır.
*Sucuk, salam, sosis vb. yağlı besinlerden, börek vb. hamur işi gıdalardan uzak durulmalıdır.
*Ekmek olarak tam buğday unlu, kepekli ya da çavdar ekmeği tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutar ve tokluk hissi verir.
*Besinler iyi çiğnenmeli, yemekler hızlı yenilmemelidir.

Sağlıkla kalın. Bize yazın. Sizin için araştırıp yazalım.