İŞTE KRİZİN GERÇEK YÜZÜ İFLAS VE KONKORDATOLAR ARTTI

İflas erteleme konkordato başvuruları arttı

Türkiye’de Kur ve faiz şoku yaşayan firmalar mali darboğaza girdi.2018 ilk altı aylık dönem sonundan buyana TL. döviz karşısında % 40 lara varan değer kaybetmesi ve kredi faizlerinin %30 lara ulaşması ile mali krize giren yüzlerce firma asliye ticaret mahkemelerine baş vurarak konkordato başvurusunda bulunuyorlar.

Adalet bakanlığı adli sicil ve istatistik genel müdürlüğünün 2017 yılı adli istatistik verilerine göre, Türkiye genelinde asliye ticaret mahkemelerine konkordato başvuru dosya sayısı 87 bin 660 müracaat olmuştur.

2016 yılından aynı mahiyette 2017 yılına devreden dosya sayısı ise 139 bin 284 adet dosya devir etmiştir.

Türkiye genelinde 2017 yılında konkordato için mahkemelerde toplam 231 bin 80 adet dosya bulunmaktadır.

Ülke genelinde şu ana kadar konkordato başvurusunda bulunup talebi sonuçlanan borçlu sayısı 3 bini geçti. Şu anda mahkemelere yapmış oldukları konkordato talepleriyle ilgili kararları bekleyen ve konkordato talebi için hazırlık yapan borçlu sayısı dikkate alındığında, yıl bitmeden bu sayının 500 bin ila 700 bin arasında olacağı beklenmektedir.

Mali durumu bozulmuş olan borçlunun, borçlarını belli bir oran ve vadede ödemesine ilişkin alacaklıları ile yaptığı ve mahkemece onaylanan bir sulh anlaşması olan konkordato talebi, niçin bu kadar artmıştır?

Öyle ki son zamanlarda hemen her gün 2-3 önemli şirketin konkordato ilan ettiği görülüyor ve haberlere yansıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun haziran ayından bu yana konkordato ilan eden şirketlerin bankalardaki borç miktarını yaklaşık 15 milyar lira olarak ölçtüğü öğrenildi. Bu borç konkordato nedeniyle bankaların anlaşma veya yeniden yapılandırmaya gittiği toplam rakamı ifade ediyor.

Konkordato ilan eden şirketlerin diğer kişi, kurum ve şirketlere olan borcunun da 15 milyar lirayı bulabileceği hesaplanıyor. Böylece Türkiye ekonomisinde son günlerde en çok konuşulan konu olan konkordato nedeniyle yaklaşık 30 milyar liralık borcun anlaşmaya bağlanarak ertelendiği ortaya çıkıyor.

Bu krizi fırsata çeviren, bazı kötü niyetli firmalar ve Avukatlar olacaktır.

Bu arada bu krizi fırsat bilip kötü niyetli kokordato isteyen firmalarda vardır. Mesela adamımın birden ziyade şirketleri var şirketin birisi hakkında konkordato talebinde bulunmuş ve konkordato kararı almış.

Ancak diğer iki firması çok güzel iş yapıyor ve çalışıyor. Birinci şirketi için mahkemeye başvurup alacakların listesini yapıp kendine göre uzun vadeli bir ödeme planı hazırlayıp mahkemeye başvurarak konkordato talebinde bulunuyor. Mahkeme talep doğrultusunda bir günde borçlunun ödeme planında belirttiği gibi karar alarak bu kararı alacaklılara tebliğ ediliyor, alacaklı itiraz etmez ise karar kesinleşerek borç ödeme takvimine bağlanıyor.

Ancak Şirketlere toplamda 29 ay borç ödemeden yapılandırma imkânı sağlayan ve bu dönemde de haciz yapılamayan şirketlerin bu durumu lehlerine kötüye kullanmaları muhtemeldir

Ülkemizde bazı mahkemelerin 1 günde konkordato kararı verdiğini bu mahkemeleri bilen şirketlerin de o mahkemelere konkordato için başvurduğu ifade edilmektedir.

Burada alacaklıyı mağdur etmeme adına Türk kamuoyu mahkemelerin bu kararları verirken detaylı teknik bilirkişi raporları ve diğer bilgi ve belgelere dayanarak adil karar verilmesini beklemektedir.

Sevgilerimle
ALLAHA emanet olunuz.