Hepatit B, Hepatit B virüsünün (HBV) neden olduğu ciddi bir karaciğer enfeksiyonudur. Bazı bireylerde Hepatit B enfeksiyonu kronik hale gelebilir. Peki “Hepatit b nasıl bulaşır? Hepatit b belirtileri nelerdir?” İşte araştırılan ayrıntılar…

Hepatit B Nedir? | Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi

AKUT HEPATİT B BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hepatit B virüsü ile enfekte olan bir kişide ortaya çıkan yaygın belirtiler, yorgunluk, iştahta azalma, mide bulantısı, kusma, karın ve eklem ağrıları ve sarılık görülür. Hepatit B semptomları enfekte olunduktan 1 ile 4 ay sonra kendini göstermeye başlar ancak bazı durumlarda bu süre iki haftaya kadar düşebilir.

Akut hepatit B hastalığında hiç belirti meydana gelmeyebilir veya şu belirtiler görülebilir;

-          Gözlerde ve ciltte sararma

-          İştahsızlık

-          Halsizlik

-          Ateş

-          Eklem ağrıları

-          Bulantı kusma

-          Karın ağrısı

Hepatit b belirtileri başlayıncaya kadar kuluçka süresi 6 hafta-6 ay olabilir. Kuluçka süresinin uzun olması kişinin hastalığının farkında olmadan etrafına bulaştırmasına neden olur. Hastalığın teşhisi basit bir kan testi ile yapılır. Teşhis konulmasının ardından hastalar genellikle hastaneye yatırılarak tedavi edilir. Yatak istirahati ve belirtilere yönelik tedavi uygulanır. Akut hepatit B enfeksiyonu esnasında nadiren fulminan hepatit adı verilen ağır tablo ortaya çıkabilir. Fulminan hepatitte ani karaciğer yetmezliği gelişir ve ölüm oranı yüksektir.

HEBATİT B NASIL BULAŞIR?

-          Hepatit b olan biriyle cinsel ilişki

-          Uyuşturucu madde kullananlar

-          Kuaförlerde sterilize edilmemiş manikür pedikür setleri

-          Tıraş bıçakları, makaslar,

-          Kulak delme işlemi, küpe deneme

-          Steril olmayan aletlerle sünnet

-          Steril olmayan aletlerle cerrahi işlem

-          Steril olmayan diş çekimi

-          Ortak diş fırçası kullanımı

-          Hepatit b taşıyan gebe

HEPATİT B TANISI NASIL KONUR?

Hepatit B kan testleri ile tanınır. Testler sonucunda akut veya kronik enfeksiyon, taşıyıcılık, geçirilmiş enfeksiyon veya bulaştırıcılık varsa ortaya çıkabilir.

HEPATİT B AŞISI TEDAVİSİ VAR MI?

Aşılar ile hepatit B önlenebilen bir hastalıktır. Aşının koruyuculuk oranı yüzde 90 oranındadır.  Ülkemizde bebeklikten itibaren rutin hepatit b aşısı uygulaması bulunmaktadır. İleri yaşlarda bağışıklık azalmış ise tekrar doz önerilir. Hastalığı taşıyanlara ve aktif hasta olanlara aşı yapılmaz. Aşılama 0, 1 ve 6. aylar olmak üzere 3 dozda yapılır.

HEPATİT B KENDİLİĞİNDEN İYİLEŞİR Mİ?

Hastalığı sessiz bir şekilde geçirip bağışıklık kazanmış kişiler toplumda yer almaktadır.

AŞILI OLAN BİRİNE HEPATİT B BULAŞIR MI?

B hepatiti aşısı insanlardan ya da hayvanlardan elde edilmez. Tamamen sentetik olarak üretilmektedir. Bu sebepten bir hastalık bulaştırma riski yoktur.

Kaynak: İstiklal Gazetesi