MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin erken seçim çağrısı hükümetten ve muhalefetten olumlu yankı buldu. Ancak açıklamanın en çok ilgilendirdiği parti İYİ Parti oldu. Kongresini Nisan ayında yapan parti, 6 aylık bekleme süresini dolduramadığı için Ağustostaki olası seçime giremeyebilir. Partiden yapılan açıklamalar ve kanun maddeleri ise, İyi Parti erken seçime girebilir mi sorusuna cevap olmaya yetmedi.

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin "26 Ağustos'ta erken seçime gideyim" çıkışıyla ilgili bomba bir iddia gündeme geldi. Çarşamba günü saat 13.30'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bahçeli arasında yapılacak görüşmede 26 Ağustos seçim tarihi olarak belirlenirse Meral Akşener'in liderliğindeki İYİ Parti yasa gereği seçimlere katılamayacağı iddia edildi. İYİ Parti Hukuk, Seçim ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İsmail Koncuk ise, "İYİ parti her şart altında seçimlere girecektir. YSK, bizi engellese de B ve C planlarımız hazır" açıklaması yaptı.

SİYASİ PARTİLER YASASI NE DİYOR?

Siyasi Partiler Yasası'nın "Siyasi Partilerin Seçimlere Katılması" başlıklı 36 maddesine göre, "Siyasî partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunması şart".

Bu durumda Nisan ayında kongresini yapan İYİ Parti için Eylül tarihinden önce yapılacak seçimlere katılma hakkı elde edemiyecek.

'1 NİSAN DEĞİL 10 ARALIK'

İYİ Parti Mahalli İdarelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Müsavat Dervişoğlu ise İYİ parti için takvimin 1 Nisan’da değil 10 Aralık’ta başladığını söyledi. Dervişoğlu “Biz ilk olağan genel kurulumuzu, kurucular kuruluyla birlikte 10 Aralık 2017’de yaptık. 1 Nisan’da ise olağanüstü kurultayımızı yaptık. Dolayısıyla 10 Aralık 2017 tarihini esas alıp, 6 ay şartını hesapladığımızda 12 Haziran’dan sonra yapılacak her seçime katılma hakkına sahibiz. Bu nedenle seçime katılıp katılmama endişemiz asla yoktur. Sayın Bahçeli’nin ilan ettiği tarihte de seçime hazırız" dedi.

YSK DA "İYİ PARTİ GİREMEZ" DEMİŞTİ...

Yüksek Seçim Kurulu, Ocak ayında seçime katılabilecek partilerin listesini Resmi Gazete'de ilan etmişti. Seçime katılabilecek 9 parti arasında İYİ Parti yer almıyordu. Resmi Gazete’de yayımlanan YSK kararında, Adalet ve Kalkınma Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Halkların Demokratik Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi’nin seçimlere katılma yeterliliğine sahip olduğu belirtilmişti.

İYİ PARTİ'DEN AÇIKLAMA

İYİ Parti Hukuk, Seçim ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İsmail Koncuk, “Vatandaşımız endişe etmesin, İYİ parti her şart altında seçimlere girecektir. YSK, bizi engellese de B ve C planlarımız hazır. Koltuklarından korkanlar ise endişelerine devam etsinler” dedi. Koncuk, CHP Grupbaşkanvekili Özgür Özel’in İYİ Partinin seçimlere giremeyeceğine ilişkin değerlendirmesi sonrasında şöyle konuştu: “Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2011 genel seçimleri öncesinde Merkez Parti ile Emine Ülker Tarhan’ın Anadolu Partisiyle ilgili kararları var. Onlar teşkilat çalışmalarını tamamlayıp, kurucular kuruluyla milletvekili genel seçimlerine YSK kararıyla katıldılar.