Bir döneme damgasını vurmuş, duruşu, varlığı ve eserleri ile istiklal meşalesinin sönmemesini sağlayan Mehmet Akif Ersoy’un vefatının 81. yıldönümü, Bakırköy Nüket Ercan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri tarafından Cem Karaca Kültür Merkezi’nde anıldı.

Bakırköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Emrullah Aydın, Eğitim Bir Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Ferhat Öztürk, Eğitim Bir Sen Bakırköy İlçe Başkanı Acem Yıldırım, Nüket Ercan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Arif Doğan, mahalle muhtarları, öğretmenler ve yaklaşık 300 öğrencinin katıldığı, anma programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ersoy’un hayatını anlatan belgesel sunumu ile devam eden program, öğrencilerin oratoryo ve şarkıları ile son buldu.

MÜCADELEYİ DİZELERE AKTARDI

Program öncesinde konuşan Bakırköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Emrullah Aydın, “Türkiye Cumhuriyeti bugünlere kolay gelmedi. Doğrusu ciddi mücadeleler verildi, emekler sarf edildi. Akif’in ifadesiyle; ‘şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda’ derecede mücadelenin sembolüdür ülkemiz. Ülkemizin vermiş olduğu mücadele içerisinde bu destansı mücadeleyi dizelere aktaran yegâne şairdir. Yine Ersoy biz dizesinde, ‘Asım'ın nesli... Diyordum ya... Nesilmiş gerçek: İşte çiğnetmedi namusunu...’ ifadesinde ülkenin dört taraftan kuşatılmışlığını ifade eder ve vatanı da bir namus olarak görür. Bu namusu çiğnetmemek için itilaf ülkelerinin tamamının ülkemize göz diktiği, Sevr Antlaşması’nı kabul ettiremediği ama fiili tecavüze başladıkları yıllar olmuştur. O yıllarda tüm gençliğimizi uyarması anlamında çok ciddi roller üstlenmiştir.

YIL BOYU ANLATILMALI

Kendisini sadece doğum, ölüm ve İstiklal Marşı’nın kabulünde değil, ara ara tüm yıla yayarak anmamız anlatmamız lazım diyen İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın, şöyle devam etti; “Çocukların anlaması lazım hangi mücadelelerden bugüne gelindiğini çok iyi şekilde ifade etmemiz lazım. Mehmet Akif Ersoy’un bir diğer özelliği de iyi bir insanın taşıması gereken tüm özellikleri bulunduruyor olması. Güvenilirdi, emindi sözünde dururdu, yardım severdi ve dürüstü kısacası ne arasanız vardı. Hem dizelerinde hem de dizelerini yaşamış kişi olarak karşımıza çıkıyor. Şiirleriyle milletimizi uyandırıp milli mücadeleye davet eden milli şairimizdir.”

MEŞALESİ HALA YANIYOR

Nüket Ercan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Arif Doğan ise, “Gençlerin Mehmet Akif aşkını sahnede görmekten bugün son derece mutluyum. 81 yıl önce aramızdan ayrılan Ersoy’un ruhu, felsefesi ve istiklal meşalesi hala yanmakta… Biz bu gençlikle dünya lideri oluruz asla yıkılmayız” ifadelerini kullandı.

MAHMUT YÜKSEL / İSTİKLAL GAZETESİ