Suriye'de iç savaşın başlamasının ardından 3 milyonu aşkın Suriyeli, Türkiye'ye sığınmıştı. Özellikle Suriyelilerin de içinde yer aldığı kavga ve taciz olaylarının son dönemde artış göstermesiyle kamuoyunda oluşan tepki, Suriyelilerin Türkiye'deki durumunu ve hükümetin mülteciler konusundaki politikasını da tartışmaya açtı.

Sosyal medyada dolaşan bir belge Mustafa Kemal Atatürk döneminde de, Türkiye'nin Suriye'den göç eden mültecilere bakışını ortaya koyması bakımından dikkat çekti.

Belgeye göre, 1930 yılında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, imzaladığı kararnameyle beraber Suriyelileri Türkiye'ye kabul etmiştir. Suriyelilerin Türkiye'ye kabulünün yanı sıra, birçok Suriyeliyi Türk vatandaşlığına almıştır.

Atatürk'ün imzaladığı ve birçok kopyasının da bulunduğu belgede, dönemin Suriye politikası açıkça ortaya çıkıyor. Bu durum ise, günümüzde Türkiye Cumhuriyeti'nin izlediği Suriye politikasının gelişigüzel bir şekilde değil de, Türk Devlet aklının tarihi mirasının ve geleneğinin bir sonucu olduğunu gösteriyor.

Suriye coğrafyası, özellikle Halep bölgesi, Anadolu'dan önce Türklerin yurdu olmuş bir bölgedir. Son 1000 yıllık süreçte bu bölge ile ilişkilerimiz en doğal seyrinde olmuştur. Aynı zamanda bu bölge bizim Misak-ı Milli topraklarımızdır.

Neticesinde, akıllara şuan izlenen Suriye politikasına verilen tepkilerin, geçmiş tarihimizde de verilip verilmediği sorusu geliyor.

İşte Atatürk'ün Suriyelilerle ilgili imzaladığı kararname;

Kaynak: Başbakanlık Devlet Arşivleri, / Cumhuriyet Arşivi, Kararlar Daire Başkanlığı Evrakı, 30-18-1-2/12- 45-9