Anayasa Mahkemesi'nin yeni üyesi Yılmaz Akçil'in yemin töreni Yüce Divan Salonu'nda yapıldı. Törene Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

Törende konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın sözleri dikkati çekti:

AYM KARARLARINA UYULMASI ZORUNLULUKTUR

- Hiç kimsenin Anayasa Mahkemesinin hükümlerine ilişkin anayasa yorumunu kararlarını beğenme ve yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ancak beğenmesek de bir hukuk devletinde bu kararlara uyulması anayasal zorunluluktur.

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ ZEDELENİR

- Öte yandan, anayasanın üstünlüğünü ve temel hak ve özgürlüklerin korunmasını sağlamayı amaçlayan anayasa yargısının işlevsel olması verilen kararların yerine getirilmesine bağlıdır. Karara uyulmaması durumunda hukukun üstünlüğü ilkesi zedeleneceği gibi yargılamanın da bir anlamı olmayacaktır.

KESİN OLUP GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLERİ BAĞLAR

- AYM kararları 153'ncü maddeye göre kesin olup gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Kararların uygulanması her şeyden evvel Anayasa'nın hepimizi bağlayan bir toplum sözleşmesi olmasının zorunlu bir sonucudur.

"BİREYSEL BAŞVURU TÜRK YARGI TARİHİNİN EN BÜYÜK YARGI REFORMLARINDAN BİRİDİR"

Bireysel başvuru Türk yargı tarihinin en büyük yargı reformlarından biridir. Bireysel başvurunun kabul edilmesindeki amaç anayasa koyucunun ifadesiyle bireylerin sahip oldukları temel hak ve özgürlüklerin daha iyi korunmasını sağlamak ve bu suretle sorunu ülke sınırları içinde çözerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yapılan başvuru sayısını azaltmaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, programda Akçil'in çocuklarına hediye verdi.

"AYM TOPLUMUN HER KESİMİNDEN YAPILAN BAŞVURULARI ÖZENLE İNCELEMEKTE VE KARARA BAĞLAMAKTADIR"

Anayasa Mahkemesi yaşama hakkından ifade özgürlüğüne, mülkiyet hakkından örgütlenme özgürlüğüne kadar bireysel başvuru kapsamındaki tüm hak ve özgürlüklerle ilgili olarak yüz binlerce karar vermiş, bunu yaparken de başvurucunun kimliğine hiçbir zaman bakmamıştır. Bu bağlamda aralarında ağır cezalara mahkum edilmiş ve cezaları kesinleşmiş olanların da bulunduğu hemen her siyasi görüşten milletvekilinin ve siyasetçinin hak ihlali iddiaları incelenmiş, bunların bir kısmında ihlale hükmedilmiştir. Kısacası Anayasa Mahkemesi toplumun her kesiminden yapılan başvuruları özenle incelemekte ve karara bağlamaktadır. Tüm bu kararlarla birlikte anayasa koyucunun öngördüğü gibi bireysel başvurunun sorunu ülkemizin hukuk düzeni içinde çözme işlevi önemli ölçüde yerine getirilmiştir.

Programda, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Sayıştay Başkanı Metin Yener, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım da yer aldı.

YÜKSEK YARGI'DA CAN ATALAY KRİZİ...

Anayasa Mahkemesi tarafından hakkında iki kere 'hak ihlali' kararı verilen, tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay'ı, Yargıtay "AYM kararı hukuken yok hükmünde" diyerek tahliye etmemişti. Bunun üzerine Yargıtay kararı TBMM Genel Kurulu'nda kavgalı bir oturumun ardından Bekir Bozdağ tarafından okunmuş ve Atalay'ın milletvekilliği düşürülmüştü. Erdoğan yaşanan krizin ilk günlerinde Yargıtay'a destek vererek, "AYM bir çok yanlışları arka arkaya yapar hale geldi" demişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın ibadete açılması ve İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını hukuka uygun bulan kararlarda imzası bulunan Danıştay 10. Daire Başkanı Yılmaz Akçil'i AYM üyeliğine atadı. Akçil, emekli olan Muammer Topal'ın yerine atandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce Cumhurbaşkanı olarak Anayasa Mahkemesi'ne 7 üye atamıştı. Anayasaya göre, Topal gibi bu yıl görev süresi dolan AYM Başkanı Zühtü Arslan ile Muhammed Emin Kuz'un yerine gelecek isimleri de Erdoğan atayacak. Böylece 15 üyeli AYM'nin 10 üyesini Erdoğan atamış olacak.