Güneş, Sigara ve Deri Kanserleri

İnsan vücudunun en sık görülen kanseri deri kanseri. Deri kanserlerinin de en sık görüleni, yakın zamanda aktör Hugh Jackman’da da gelişen bazal hücreli kanser. Bunun dışında diğer deri kanseri türleri olan yassı hücreli kanser ve melanom sık görülüyor.
Deri kanserlerini, vücutta gelişmesine neden olan faktörleri Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Figen Özgür ile konuştuk.
Prof. Dr. Özgür, deri kanserlerinin gelişmesine neden olan en önemli faktörün, güneş ışınlarına maruz kalmak olduğunu belirterek, “Bu nedenle deri kanserleri vücudun güneş gören bölgelerinde daha sık görülüyor. Özellikle atmosferdeki ozon tabakasının incelmesiyle daha fazla güneş alan bölgelerde deri kanseri sıklığı artıyor. Yazın güneş ışınlarının dik olarak yeryüzüne indiği sabah 10.00 ve öğleden sonra saat 16.00 arasında korunmasız bir şekilde bronzlaşma amacıyla güneşlenmek ve sürekli güneş yanığı geçirmek belki de en önemli risk olarak karşımıza çıkıyor” diyor.
Bununla birlikte sigara kullanmak, yıllar boyu arsenik gibi bazı kimyasallara ve röntgen ışınlarına maruz kalmak ve birtakım genetik hastalıklara sahip olmak da deri kanseri riskini artıran diğer önemli etkenler. Prof. Dr. Özgür, derinin önceden yandığı ve nedbe halinde iyileştiği hastalarda, uzun süre devam eden akıntılı deri ve kemik iltihaplarında ve yatak yaralarında deri kanseri gelişme ihtimalinin de olduğunu açıklıyor.

Yara ve yeni benlere dikkat!

Deri kanserlerinin, deride iyileşmeyen ve uzun süreden beri var olan yara ile kendisini belli ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özgür, “Yeni ortaya çıkan bir benin asimetrik ve kenarlarının düzensiz hale gelmesi, renginin değişmesi ve çapının giderek artması dikkat uyandırmalı. Mutlaka bir plastik cerrahtan veya dermatoloji uzmanından yardım istenmelidir” uyarılarında bulunuyor.
Ayrıca dudak, yanak, makat ve cinsel organlar gibi özelleşmiş deri (mukoza) ile örtülü yerlerde de deri kanseri oluşabildiğini dile getiren Prof. Dr. Özgür, deri kanserlerinden yassı hücreli kanserin ve melanomun vücudun diğer bölgelerine yayılma ihtimali olduğunu belirtiyor. En sık karşılaşılan bazal hücreli kanserde ise yayılma ihtimalinin çok düşük olmasına rağmen ihmal edilmesi halinde etrafındaki sağlıklı dokuya doğru büyüyerek o dokularda da tahribata neden olabildiğini açıklıyor.

Nasıl Korunacağız?

Deri kanserinden korunmanın en önemli yolu güneş ışınlarından kaçınmak. Özellikle yaz mevsiminde sabah saat 10.00 ve öğleden sonra saat 16.00 arasında dışarı çıkmaktan ve güneşlenmekten kaçınılmalı, bu saatler dışında güneşlenirken mutlaka güneş koruyucu krem kullanılmalı, meslek gereği dışarıda çalışması gereken insanlar da mutlaka güneş koruyucu krem kullanmalı. Beyaz tenliler, güneşe çıktığında çabuk yananlar, önceden deri kanseri tedavisi görmüş olanlar ise yaz ve kış mevsimlerinde düzenli olarak bu kremleri sürmeli ve ayrıca şapka ve şemsiye kullanmalı. Bununla birlikte, sigara içmenin bırakılması, vücudun düzenli olarak ayda bir kontrol edilmesi, yeni oluşan benlerin, iyileşmeyen yaraların mutlaka bir plastik cerraha veya dermatoloji uzmanına gösterilmesi gerekiyor.
Sağlıkla kalın. Bize yazın. Sizin için araştırıp yazalım.