Bakan Tunç, kadına yönelik şiddetin önlenmesiyle ilgili 6284 sayılı Kanun'un önemine dikkat çekti ve İstanbul Sözleşmesi'nin imzalanması veya feshi yetkisinin yürütmede olduğunu vurguladı.

Kadın cinayeti rakamlarına ilişkin, son yıllarda artış değil bir azalma olduğunu UYAP verilerine dayanarak açıkladı. 2021'de 343, 2022'de 358, 2023'te 315, ve bu yıl şu ana kadar 107 kadın cinayetine ulaşıldığını belirtti.

Bakan Tunç, hiç kadın cinayeti olmamasının arzulanması gerektiğini ve bu konuda topyekun bir mücadelenin yapılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre orta sıralarda olduğunu ancak kadın cinayetlerinin tamamen ortadan kaldırılmasının temenni edildiğini söyledi.

Cezasızlık algısının ortadan kaldırılması amacıyla çalışmalar yapıldığını ve bu konuda alternatif çözümlerin Meclis'e sunulacağını belirtti.

Bakan Tunç, daha önceki konuşmalarında yanlış anlaşıldığını belirterek, aile hukuku ile ilgili düzenlemelerin Anayasa Mahkemesi kararları doğrultusunda yapılacağını ve bu düzenlemelerin 9. Yargı Paketi'nde yer alacağını açıkladı.

Boşanma davalarının uzun sürmesinin kadınların mağduriyetine neden olduğunu belirten Tunç, bu konuda alternatif çözümlerin araştırılması gerektiğini ifade etti.

Cezaevlerindeki çocukların eğitim durumuyla ilgili bilgi veren Tunç, cezaevinde eğitim gören öğrenci sayılarına ilişkin detayları paylaştı ve çocukların devlete emanet olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA