Avrupa Birliği'nin (AB), Gazze'deki savaşı sonlandırmak için İsrail'in katılımını beklemeden barış görüşmelerini başlatma planları ortaya çıktı. AB Dış İlişkiler Servisi tarafından hazırlanan belgede, "İsrail ve Filistin'in yakın gelecekte karşılıklı barış müzakerelerini başlatacağını varsaymak gerçekçi değil" ifadelerine yer verildi. Bu çerçevede AB'nin ABD, Birleşmiş Milletler, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve Arap Birliği ülkeleriyle iş birliği yaparak barış görüşmelerini başlatmayı planladığı görülüyor.

Belgede, İsrail'in sürece katılmayı reddetmesi durumunda ise Tel Aviv yönetimine bunun "sonuçlarının" olacağının bildirilmesi gerektiği ifade edildi. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in bu "barış planını" AB ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla paylaştığı belirtiliyor.

Planda, Gazze'de Hamas'a alternatif bir çözüm oluşturulması vurgusu yapılırken, İsraillilerden iki devletli çözüme yönelik müzakerelere katılacak siyasi iradeyi göstermeleri isteniyor. Belgede, iki devletli çözümün Gazze'deki savaşı sonlandırmanın tek yolu olduğuna dikkat çekilerek, "İsrail'le birlikte yaşayacak bağımsız bir Filistin devleti dışında kapsamlı çözüm yok" deniliyor. Ancak belgede planın bağlayıcı bir niteliği olmadığı, sadece AB'nin Gazze savaşının sonlanmasına yönelik politikasına yön verebileceği belirtiliyor.

Öte yandan ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'ın haberine göre, İsrail'in dış istihbarat servisi Mossad, ateşkes planı kapsamında Hamas liderlerine Gazze'den çıkma teklifinde bulundu.