Bu öneriler arasında, tüm kiraların merkezi bir platform üzerinden takibinin sağlanması, kiralamalarda belirli standartların belirlenmesi gibi düzenlemeler bulunuyor. Ayrıca, öneriler arasında şunlar da yer alıyor:

- Kiralık konut arzının planlanarak artırılması,
- Devlet destekli kiralık sosyal konut sistemi,
- Sermaye Piyasası Kurulu'na bağlı şirketlerle kurumsal kiralama,
- Hisseli kiracılık uygulaması,
- Konut sayısına göre kademeli vergilendirme ve boş konut vergisi.

Merkez Bankası ayrıca, kira artışlarında yüzde 25 sınırına dikkat çekerek, bu orana uyulma oranının düşük olduğunu vurguladı.

Konut piyasasındaki bu durumu değerlendiren uzmanlar ise farklı görüşler ortaya koyuyorlar. Gayrimenkul uzmanı Rıdvan Akgün, vergi uygulamasının nasıl yürütüleceği konusunda belirsizlikler olduğunu ve uygulamada sorunlar olabileceğini belirtiyor. Akgün, hisseli kiracılık uygulamasının nasıl uygulanacağı konusunda da belirsizlikler olduğunu ve bu durumun uygulamada sorunlara yol açabileceğini ifade ediyor.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise kademeli vergi düzenlemesinin uygulanabilirliğini sorguluyor ve bu durumun ev sahiplerinin talebini azaltıp arzı artırabileceğini belirtiyor.

Sonuç olarak, Merkez Bankası'nın konut ve kiralardaki artışı dizginlemeye yönelik önerileri sektörde farklı görüşlerin ortaya çıkmasına neden oluyor.