COGAT'ın 7 Nisan tarihli verilerine göre, İsrail'in yardımların girişini kısıtladığı ve izin verdiği yardımların miktarının az olduğu koşullarda, Türkiye %26'lık bir insani yardım oranıyla birinci sırada yer aldı. Bu oranı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile paylaştı.

Türkiye ve BAE'yi %15 ile Suudi Arabistan, onu da %7 ile Katar izledi.

Ayrıca, Gazze Şeridi'ne izin verilen toplam 74 ambulansın 7'si Türkiye tarafından bağışlanırken, Türkiye, Mısır ve BAE'nin koordinasyonunda 3.204 hasta ve yaralı ile birlikte 725 refakatçi ülke dışına tahliye edildi.

Türkiye, İsrail'in saldırıları başladığından beri Mısır ile işbirliği yaparak Gazze'ye kapsamlı insani yardımlar ulaştırmaya devam ediyor.

Öte yandan, Türkiye, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından sağlık hizmetlerine erişemeyen hastalara ve yaralılara yönelik yardımlarını sürdürüyor. Bu kapsamda, Türkiye, Mısır ve İsrail işbirliğiyle tahliye sürecinde tedavilerine devam edemeyen hastalara ve yaralılara yönelik bir dizi tahliye operasyonu gerçekleştirdi.

Ancak, uluslararası çağrılara rağmen, İsrail'in engellemeleri nedeniyle dünya genelinden gönderilen insani yardımların çoğu Mısır'da beklemeye devam ediyor. İsrail, Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye insani yardımların girişine izin vermemekte ve Uluslararası Adalet Divanının Güney Afrika'nın İsrail aleyhinde açtığı soykırım davasında Gazze'ye insani yardımlara izin verilmesi konusundaki geçici tedbir kararını da uygulamayı reddetmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ