Çocuklara Fizyoterapist eli değsin

Daha anne karnında yada doğumunun ilk dakikalarında ve yaşamının ilk yıllarında yaşıtlarına göre gelişim problemi yaşayan, çocukluğunu yaşayamayan çocuklara dokunacağım.
Nöro-motor bozukluğa sahip, gelişimsel problemleri olan, hayatlarında, hareketlerinde “engel” olan bebekler ve çocuklar günlük yaşamda bağımsızlığı etkilenmiş kişilere umut olan fizyoterapistlerin elinde yaşam kalitelerini arttırabiliyor ve yaşamlarında bir “fark” yaratabiliyor.
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi ve Çocuk Fizyoterapistleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mintaze Kerem Günel ile çeşitli nedenlerle bağımsız yaşam yetisinden yoksun kalan riskli bebekleri, erken dönem fizyoterapinin önemini konuştuk.
Çocuk fizyoterapisti, doğumdan gençlik dönemine kadar bir hastalık, bozukluk ya da travmaya, çoğunlukla nörolojik problemlere bağlı fonksiyonel kısıtlılık ve aktivite yetersizliği olan çocukları değerlendiriyor ve bu çocukların terapisiyle ilgileniyor.
Özellikle riskli bebek, gelişimsel problemler, serebral palsi, yaygın gelişim geriliği, kas hastalıkları, down sendromu, travmatik santral sinir sistem yaralanmaları, hidrosefali, juvenil romatoid artrit , hemofili, skolyoz gibi problemlerin yarattığı bağımsızlığı engelleyen problemleri en aza indirmek için rehabilitasyon ekibinde yer alan fizyoterapistler çok etkin bir biçimde görev alıyor.

Riskli Bebeklerde Erken Fizyoterapi

Erken dönem fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamalarının önemi dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artıyor. Erken dönem fizyoterapi ve rehabilitasyon programları riskli bebeklerde doğar doğmaz başlaması gerekiyor. Bu programlar yenidoğan döneminde başlayıp 24 aya kadar uygulanan fizyoterapi yaklaşımlarını içeriyor.
Prof. Dr. Günel, bebeğin yaşamının ilk yılının beyin gelişiminde kritik bir dönem olduğunu dile getirerek, güncel çalışmaların, beyinde yüksek yenilenmenin ve hızlı öğrenmenin olduğu bebeklik süresince uygulanan müdahalenin daha etkili olabileceğini ileri sürdüğünü belirtiyor. Bu yüzden gelişim geriliği olan bebeklerin erken dönemde tanımlanması, uygun müdahalelerin yapılabilmesi açısından oldukça önem taşıyor.
Erken dönem fizyoterapi programlarına “riskli bebekler” dahil ediliyor. Riskli bebekler, erken doğan yani prematüre bebeklerden, düşük doğum ağırlığına sahip zamanında doğan veya çeşitli nedenlere bağlı gelişimde geriliğin görüldüğü bebekleri kapsıyor. Gelişimsel geriliğin sebepleri arasında doğumda oksijensiz kalma, beyin kanaması, solunum ve doğumsal kalp problemleri, sarılık, enfeksiyonlar, tekrarlayan nöbetler sayılıyor.
Erken fizyoterapiye başlamanın ilerde oluşacak eklem bozuklukları, kas zayıflıkları ve duruş bozukluklarını önleyerek motor gelişimi hızlandırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Günel, “Ayrıca erken dönemde başlayan ev egzersiz programları aile eğitimi, motor gelişim açısından destekleyici bir etki yaratıyor. Gelecekteki özrü en aza indirmek amacıyla nöro-motor bozukluğu olan yüksek riskli bebeklerde erken rehabilitasyon gerekli oluyor” açıklamasında bulunuyor.
Sağlıkla kalın. Bize yazın. Sizin için araştırıp yazalım.