Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye'nin ekonomik ve siyasi olarak büyük bir ülke olduğunu vurgulayarak, bölgede barışın ve güvenliğin sağlanmasının önemli olduğunu belirtti. İşte Bakan Fidan'ın açıklamalarından öne çıkan noktalar:

- Türkiye, son derece geniş bir gündeme sahip. Dış politika hedeflerini hem yöntem hem de hedef olarak belirledik. Önemli olan, bölgemizde barışın ve güvenliğin sağlanmasıdır.

- Bölgesinde ekonomik ve siyasi olarak devasa bir ülke olan Türkiye, barışı ve güvenliği en önemli aşama olarak görüyor.

- Yeni yapılanmada belli coğrafyaları mikro düzeyde ele aldık. Latin Amerika için ayrı bir genel müdürlük oluşturduk. Afrika'daki genel müdürlük sayımızı artırıyoruz ve Türk devletleriyle ilgili bir genel müdürlük kuruyoruz. Bunlar coğrafyaya özgü konular. Denkleme yeni disiplinler getirmek gerekiyor.

- Konsolosluklar ve Türk vatandaşlarıyla ilgili konular için ayrı bir genel müdürlük oluşturduk. Amacımız, önemli konuları daha odaklı bir şekilde yönetmektir.

- Türkiye ve ABD arasında Gazze konusunda bir ayrım var. Biz Filistin'i desteklerken onlar İsrail'i destekliyor. Büyük devletlerin özelliği, konular arasında ayrım yapabilme yeteneğidir. Kavga edebileceğimiz konularda kavga ederken, iş birliği yapabileceğimiz konularda iş birliği yaparız. Gazze meselesinde ABD'nin askeri desteği olmadan İsrail'in bu kadar cesurca hareket edemeyeceğini düşünüyorum.

- Türkiye ve ABD, ateşkes konusunda uzlaşmış durumda. Ancak iki devletli çözüm olmadığı sürece bu sorunun tekrar tekrar yaşanacağı konusunda hemfikiriz.

- ABD'deki siyasal anlayışın İsrail'in bu katliamların önüne geçmesini düşünmüyorum. Niyet olabilir. ABD'de üniversitelerde protestolar var. Bu da siyasilere belli mesajları gönderiyor. İsrail'in her geçen gün ABD'ye ve Batı'ya maliyeti artıyor.

- Birçok ülke İsrail konusunda adım atmaktan çekiniyor. Çünkü ABD ve Batı'nın ürettiği algıdan ve kendi kendilerine uyguladıkları sınırlamalardan dolayı. Bir yerde öncülüğe ihtiyaçları oluyor."

- "Tarafların başta uzlaşmama alanları genişti. Katarlı ve Mısırlı arkadaşlar yoğun çalıştılar. Biz de Türkiye olarak gerekli çabaları gösterdik. Hamas'la iletişim halindeydik. Konunun tıkandığı yer İsrail'in kalıcı bir ateşkes istememesi. Hamas'ın da, "Ben rehineleri vermeyi kabul edeceğim, karşısında da ateşkes bekliyorum" talebi var. İsrail bunu kabul etmiyor. İsrail bu müzakereleri devam ettiriyordu, çünkü Hamas'ın reddedeceğini bekliyordu. Açığa çıktı, İsrail ateşkesi istemiyor.

- ABD'li, Katarlı mevkidaşlarımla, Hamas lideriyle de konuştum. Ateşkeste nerede duruyoruz bunu görmemiz gerekiyordu. Geçen hafta neredeysek oradayız, tıkanmışlık durumundayız. ABD, İsrail'i zorlamak durumunda. ABD seçimlere giderken Biden'a kendi kamuoyunun belli bir kısmından büyük tepki geliyor."

Kaynak: istiklal.com.tr