ALPAR, 15 ton azami yüklü ağırlığı ve seri hibrit elektrikli tahrik sistemiyle tamamen sessiz bir şekilde görev yapabilme kapasitesine sahip olarak tasarlandı. Otokar, geçen yıl ilk kez tanıttığı ALPAR üzerinde mühendislik ve kalifikasyon testlerine odaklanarak aracın otonomi ve uzaktan kontrol yeteneklerini geliştirdi. Aracın A noktasından B noktasına otonom devriye ve araç takip yeteneklerini içeren 2D ve 3D haritalama özellikleri de ALPAR'a entegre edildi. Bu teknolojik geliştirmelerle ALPAR, sürekli olarak otonomi seviyelerini artırmayı hedefliyor.

ALPAR ayrıca, seri hibrit güç alt yapısının sağladığı avantajlarla yol ve arazi ortamlarında mobilite testlerine devam ediyor. Bu testler, yüksek gerilime sahip batarya verimliliği, güç tüketimi, araç menzili ve elektrik motorunun optimizasyonunu kapsıyor.

İnsansız araçların askeri operasyonlarda kullanımı dünya genelinde gelişirken, ALPAR gibi teknolojik ürünlerin gelecekte daha da ön plana çıkması bekleniyor. ALPAR, keşif, gözetleme, muharebe ve lojistik destek gibi çeşitli görevlerde kullanılabilme esnekliği sunuyor.

ALPAR'ın otonom ve uzaktan kontrollü sürüş kabiliyetleri, 360 derece durumsal farkındalık sağlayarak MIMO radyo ve uydu haberleşme ile etkin bağlantı ve kontrol imkanı sunuyor. Aracın dost/düşman tanıma, evine dönme, engel algılama, yeni rota belirleme gibi yetenekleri de operasyonel esneklik sağlıyor.

Otokar, ALPAR ile Türk savunma sanayisine ileri teknoloji çözümleri sunarak sektördeki yerini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Kaynak: AA