MARMARA BÖLGESİ İÇİN KRİTİK UYARILAR

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Marmara Bölgesi'ndeki fay hatlarının kırılması durumunda ciddi depremlerin yaşanabileceğine dikkat çekti. Moriwaki, tek bir fay hattının kırılması durumunda 6,8 büyüklüğünde, birden fazla fay hattının birlikte kırılması durumunda ise 7 büyüklüğünde bir depremin meydana gelebileceğini belirtti.

BİNGÖL, MUŞ VE BİTLİS İÇİN UYARI

Siirt'te düzenlenen deprem sempozyumlarına katılan yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'deki fay hatları hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Moriwaki, Bingöl-Karlıova, Muş ve Bitlis'in depreme karşı öncelikli riskli bölgeler arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca Ege ve Marmara bölgelerinin de deprem açısından dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi.

KIBRIS İÇİN UYARI

Moriwaki, Kıbrıs'ın da deprem açısından tehlikeli bölgelerden biri olduğunu ifade etti. "Kıbrıs'ta 7 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimali yüksek. Bu bölge, depreme karşı ciddi risk taşıyor" dedi.

"TÜRKİYE'DE DEPREM DOMİNO TAŞI GİBİ SIRA SIRA GİDİYOR"

Doğu Anadolu Fay Hattı'nın Elazığ, Kahramanmaraş, Hatay, Adana ve Kıbrıs'a kadar uzandığını belirten Moriwaki, Türkiye'deki depremlerin domino taşı gibi birbiri ardına geldiğini söyledi. "Marmara Bölgesi'nde fay hatlarından biri kırıldığında 6,8 büyüklüğünde, birkaçı beraber kırılırsa 7 büyüklüğünde deprem olabilir" diye ekledi.

Moriwaki, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük bir enerjiyi boşalttığını, bu nedenle bölgede büyük bir deprem beklenmediğini ifade etti. Ancak depreme hazırlıklı olmanın önemine vurgu yaparak, hasarın büyük ölçüde önlenebileceğini kaydetti.

"EV KİRALARKEN VEYA SATIN ALIRKEN ZEMİNİ KONTROL EDİN"

Ev alacak veya kiralayacak kişilere de önerilerde bulunan Moriwaki, öncelikle zemin kalitesinin kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. "Zemin iyiyse deprem dalgaları hızlı geçer ve sallantı fazla olmaz. Yumuşak zeminler ise daha tehlikeli. Ayrıca ruhsat ve iskan durumlarına dikkat edilmeli. 2000 yılından önce inşa edilen binalar daha riskli olabilir çünkü 1999'daki yönetmelik değişikliği sonrası yapılan binalar genel olarak daha sağlam" diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM VURGUSU

Depreme hazırlıklı olunması için kentsel dönüşüm veya binaların güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Moriwaki, "Kolonların durumunu kontrol etmek çok önemli. Betonun içindeki donatı paslanmışsa bu betonu parçalayabilir ve deprem sırasında bina çökebilir. Belediyelerce kentsel dönüşüm projeleri hızlandırılmalı ve binalarda yaşayanlar da bu süreçte işbirliği yapmalı" dedi.

Kaynak: AA