Nevruz nedir, neden kutlanır? sorusu günün en çok merak edilen konuları arasında yer almaktadır. Nevruz ya da Nevruz Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlanır. Başta Anadolu, Orta Asya ve çeşitli coğrafyalarda kutlanan Nevruz Bayramı'nın ritüelleri de kuşaktan kuşağa aktarılır. Peki “Nevruz nedir, neden kutlanır? Nevruz’da ne yapılır?” İşte ayrıntılar…

NEVRUZ NEDİR?

Nevruz Bayramı ya da kısaca Nevruz, dünya çapında çeşitli halklar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramıdır.  Nevruz kelimesinin aslı eski Farsçadan gelir. Yeni anlamındaki nev ve gün ışığı, gün anlamındaki ruz birleşmesi ile oluşmaktadır. Anlamı "yeni gün ya da günışığıdır.

NEVRUZ NEDEN KUTLANIR?

Milli bir karaktere sahip olan bu Nevruz Bayram, Türk milletinin yüzyıllardır devam edegelen birliğinin simgesi, kardeşliğinin ve kader ortaklığının nişanesi olmakla birlikte kültürümüzde tabiatın yeniden dirilişi gibi milletimizin de yeniden dirilişini, bolluğu ve bereketi simgelemektedir. Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart'ta güneş kuzey yarımküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeniden yeşermeye başlar. Bundan dolayı da 21 Mart tüm doğa ve canlılar için uyanış anlamına geldiğinden Nevruz bayramı adıyla kutlanır. Bundan dolayı da her yıl kutlanmaktadır.

NEVRUZ NE ZAMAN?

Nevruz, her yıl 21 Mart günü kutlanır. Sürenin uzadığı bölgeler de vardır.

NEVRUZ’DA NE YAPILIR?

Nevruzun bazı ritüelleri bulunmaktadır. Eski yılın bittiği, yeni yılın başladığı o güne günahlarından arınmış girmek isteyenler ateşten atlar. Yıkanmak ve sudan atlamak da arınmak için yapılan adetler arasında yer alır. Ateş ve sudan atlamak tüm nevruz kutlamalarındaki ortak unsurlardan biri olarak dikkati çekiyor. Eşya ve hayvanların da ruhlarının arınması için eşyalar tütsülenir, hayvanlar ateş arasından geçirilir.

Bugün için "nevruz sofrası" kuruluyor. Toplu halde oturulan sofrada, bugüne özel 7 çeşit yemek bulunuyor. Tüm yılın bolluk ve bereketle geçmesi için kurulan zengin sofrada, herkes her yemekten yer ve senenin o rahatlıkta geçmesi dilenir.

Çin kaynaklarında, milattan önce 3. yüzyılda Hunların bahar aylarında şenlik düzenlediğinin yer alması dolayısıyla geçmişi o yıllara kadar dayandırılan nevruz, Türklerin Ergenekon'dan çıkış günü olarak da kabul ediliyor.

Kaynak: İstiklal Gazetesi