Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, "İklim Ekonomisi Sürdürülebilirlik Finansmanı Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, enflasyon ve ekonomik büyüme üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Karahan, haziran ayından itibaren manşet enflasyonun yılın geri kalanında her ay düşüş göstereceğini belirtti.

Karahan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın temel amacının fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olduğunu vurgulayarak, bu hedef doğrultusunda 2023 yılı haziran ayında bir parasal sıkılaşma döngüsüne girdiklerini ifade etti. Dezenflasyon patikasını oluşturduklarını ve gerekli makroekonomik koşulların büyük ölçüde oluştuğunu söyledi.

EKONOMİK BÜYÜME HEDEFİ

2023 yılının ikinci yarısından itibaren büyüme kompozisyonunda iç talep katkısının kademeli olarak azaldığını, net ihracat katkısının ise negatif seviyeden pozitife döndüğünü belirten Karahan, "Ülkemizin dış dengesi daha sürdürülebilir bir hale gelmektedir," dedi. Mayıs 2023’te 57 milyar dolara yükselen 12 aylık cari açığın, mart ayı itibarıyla 30 milyar dolar seviyesine gerilediğini ve dış ticaret verilerinin olumlu bir görünüm sunduğunu ekledi.

"TÜRK LİRASI'NA GÜVEN ARTTI"

Dezenflasyon patikasına olan güvenin Türk lirası tasarruflarına ve finansal varlıklara yönelimi artırdığını dile getiren Karahan, nisan ayından itibaren Türk lirası mevduat payındaki artışın hızlandığını belirtti. Türk lirası mevduatların toplam mevduat içindeki payının mayıs sonu itibarıyla yüzde 48’e ulaştığını, Kur Korumalı Mevduat hesaplarındaki çözülmenin ve döviz tevdiat hesaplarındaki düşüşün Türk lirasına olan talebi artırdığını söyledi.

Yurt dışı yatırımcıların da Türk lirası varlıklara olan talebinin arttığını belirten Karahan, nisan ayı başından itibaren Türkiye’ye gelen portföy akımlarının 10 milyar doları aştığını ifade etti. Artan Türk lirası talebi ile rezervlerin 145 milyar doların üzerine çıktığını ve Merkez Bankası'nın net döviz pozisyonunun son iki ayda yaklaşık 70 milyar dolar iyileştiğini vurguladı.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ İÇİN HAZİRAN AYINI İŞARET ETTİ

Karahan, mayıs ayında enflasyonun yıllık bazda yüzde 75,5 seviyesinde gerçekleştiğini hatırlatarak, haziran ayından itibaren enflasyonun düşmeye başlayacağını belirtti. Yaz aylarında baz etkileri nedeniyle bu düşüşün daha belirgin olacağını ifade eden Karahan, enflasyonun ana eğiliminin yüzde 3 civarında olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Hizmet enflasyonundaki katılık ve yüksek seyrin enflasyonist baskıları canlı tuttuğunu belirten Karahan, enflasyon beklentilerinin iyileşmesiyle birlikte sıkı para politikası duruşunu sürdüreceklerini kaydetti. Yurt içi talepteki dengelenme ve Türk lirasının reel değerlenmesi ile enflasyon tahminlerini 2024 yılsonu için yüzde 38, 2025 yılsonu için yüzde 14 olarak belirlediklerini söyledi.

2026 yılında tek haneli enflasyona ulaşmayı hedeflediklerini belirten Karahan, enflasyon tahminlerinin para politikası sıkılığını belirlerken ara hedef olarak kullanıldığını ve enflasyon görünümünde bozulma olması halinde para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını ifade etti. "Merkez Bankası olarak toplumsal refaha en büyük katkımızın fiyat istikrarını tesis etmek olduğunun bilinciyle hareket etmeye devam edeceğiz," diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA