Klimalar da soğutma işleminde nemli havayı çeker ve bu suyun birikmesine sebebiyet verir. Biriken su da bir boru veya drenaj yoluyla dışarı atılır. Ancak bu suyu yerlere damlayabilir. Bu durumda klima kullanıcılarının endişelenmesine neden olur. Peki “Klima neden su akıtır? Klima su akıtınca ne yapılmalıdır?” İşte araştırılan bu soruların yanıtları…

KLİMA NEDEN SU AKITIR? KLİMANIN SU AKITMA NEDENLERİ!

Klimaların su akıtması genellikle belirlenen temel sebepten kaynaklanabilir. En yaygın olan nedenlerden biri, drenaj borularının tıkanmasıdır.

Klima cihazlarında bir su toplama haznesi bulunur ve bu haznenin drenaj boruları ile dışarıya su atması gerekmektedir. Eğer drenaj sistemi tıkanmış ya da bozulmuş olursa, bu su haznede birikmeye başlar ve sonuç olarak klimada su akıtmaya başlar. Drenaj borularının tıkanmasına neden olan faktörler arasında, biriken kir, yabancı cisimler veyahut drenaj borularının eskimiş ve yıpranmış olması gelir. Ayrıca elektronik aletler çok ve hoyratça kullanımdan dolayı hasar görebilir. Ayrıca klimaların bakımı ve onarımı da düzenli bir şekilde yapılmalıdır.

 Ancak, klima kullanıcıları bilmelidir ki su akıtan klima her aman sorun teşkil etmez. Ama klima kullanıcıları, "Klimalar neden su damlatır?" sorusunu arama motorlarına yöneltir. Bu sorunun çözümü için öncelikle klimanın çalışma mekanizmasını bilmede fayda vardır.

Filtreler tıkalı olduğu zaman, hava akışı sağlanamaz ve bu da cihazın içerisinde su birikmesine neden olur. Hava girişinin engellenmesi, buharlaşma ve yoğuşmayı olumsuz etkiler ve sonuç olarak da su akıtma problemlerine sebep olur.

KLİMAYI KİM BULDU?

Willis Haviland Carrier, en çok modern klimayı icat etmesiyle tanınan Amerikalı bir mühendisti.  Carrier, 26 Kasım 1876 yılında doğmuş ve 7 Ekim 1950 yılında vefat etmiştir. Carrier, 1902 yılında ilk elektrikli klima ünitesini icat etti. 1915 yılında da ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme (HVAC) sistemlerinin üretimi ve dağıtımında uzman olan bir şirket olan Carrier Corporation'ı kurmuştur.

Kaynak: istiklal.com.tr