Kızıl düve yani kızıl dişi ineklere dair kehanet tekrardan konuşulmaya başlandı. Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada dolaşan kızıl inekler, Kudüs'te Üçüncü Tapınak'ın inşa edilmesini anlatan antik bir 'kehaneti' gerçekleştirmek için yakın zamanda kurban edileceği ileri sürüldü. Peki “Kızıl inek, düve kehaneti nedir? Kızıl düve kehaneti gerçek mi?” İşte merak edilen detaylar…

KIZIL DÜVE KEHANETİ NEDİR? KIZIL DÜVE KEHANETİ GERÇEK Mİ?

Kırmızı düvelerin yani kırmızı dişi ineklerin ortaya çıkması, iki bin yıldır görülmeyen bir olayı dile getiriyor.  Eski Ahit kurban sistemini tekrardan kurmak için üçüncü tapınağı inşa etmeyi özleyen Ortodoks Yahudiler, ritüelleri sürdürmek için kırmızı düvelere ihtiyaç duydukları belirtiliyor. Bazı Hıristiyanlar için ise, İncil'de öngörülen "mükemmel" kırmızı düve bundan daha fazlası anlamına geliyor: çağın sonunun geldiğini ortaya koyuyor.

2022’nin Ağustos ayında Teksas’tan kalkarak İsrail'de Ben Gurion Havalimanı’na inen uçakla taşınan "hahamlık onaylı" beş kızıl inek için Tapınak Enstitüsü'nün yarım milyon dolar ödediği duyurulmuştu.  "Para Aduma" olarak da anılan bu özel inek çeşidi, "kusursuz, genç, doğum yapmamış, üzerine boyunduruk geçirilmemiş ve herhangi bir işte çalıştırılmamış" olma şartlarını yerine getiren "kurbanlık" inekler için kullanılmaktadır. Bu bahsedilen ritüel, sedir dalı, zufa otu, kırmızı yün iplikle beraber yakılan kızıl bir ineğin küllerinin saf sularla karışmasıyla gerçekleştiriliyor. Kimi Yahudi yorumcular ise Para Aduma'nın "Altın Buzağı günahının kefareti" olduğunu düşünüyor.

Yahudiler, Hz. Musa Sina Dağı'na çıktığında isyan başlatan İsrailoğullarını hoşnut etmek için Samiri tarafından put yapılması olayına "Buzağı günahı" adı vermektedir.

FISIH BAYRAMI NEDİR?

Pesah, Fısıh veya Hamursuz Bayramı, bir Yahudi bayramı ve festivalidir. Mısır’da kölelikten kurtarılan Antik İsraillilerin göç olayı hatırlanır. Pesah, Yahudi takvimindeki Nisan ayının 15. günü başlar, bu tarih Kuzey Yarım Küre’de bahara denk gelir ve bayram 7 veya 8 gün kutlanır. Yahudi bayramları içinde en çok kutlanan bayramlardan bir tanesidir.

Tevrat’ta Hamursuz Bayramı olarak bilinen emirin yerine getirilişi Levililer Kitabın’da şöyle bulunduğu belirtiliyor;

Tevrat’ta bulunan (Göç 13:7) bölümünde; temiz bir kuzu ya da keçi 10 Nisan’a kadar hazırlanmalı (Göç12:3) ve 14 Nisan’da iki akşam arasında kurban edilmelidir. 15 Nisan gecesi iç organları çıkarılmadan rosto yapılarak mayasız ekmek ve acı baharatla yenmelidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ