YouTube, içerik oluşturucuların yapay zeka tarafından üretilen ve izleyicileri yanıltabilecek içeriklerle ilgili bilgilendirmeler eklemelerini gerektirecek yeni bir politika güncellemesi duyurdu.

Google'a ait olan platform, izleyicileri yanıltabilecek ve ciddi bir zarar riski oluşturabilecek manipüle edici paylaşımlara zaten izin vermiyordu. Ancak bu yeni politika güncellemesi ile YouTube, içerik oluşturucuların "manipüle edilmiş veya sentetik içerikleri etiketlemelerini" şart koşacak.

Üretken yapay zeka araçlarının yaygınlaşmasıyla, gerçekle zor ayırt edilebilen fotoğraflar, videolar hatta ses kayıtları oluşturmak adeta çocuk oyuncağı haline gelmiş durumda. Teknolojinin bu denli "tehlikeli" bir hal aldığı ortamda, özellikle yeterli bilgiye sahip olmayan kullanıcılar kolaylıkla kandırılabiliyor.

Teknoloji şirketleri, özellikle de insanların milyarlarca içeriğe ulaşabildiği platformların sahipleri veya sorumluları da doğal olarak bu tehlikeye karşı önlem almakta gecikmek istemiyorlar.

Dünyanın en büyük video paylaşım platformu YouTube da, yayın yapan içerik üreticilerine yapay zeka tarafından üretilmiş bir video paylaştıkları zaman bunu açıkça belirten etiketleri eklemelerini şart koştu.

YouTube'un Ürün Yönetimi Başkan Yardımcıları Jennifer Flannery O'Connor ve Emily Moxley, alınan kararın "gerçekte hiç yaşanmamış bir olayı gerçekçi bir şekilde tasvir eden videoları ya da birisinin gerçekte yapmadığı bir şeyi söylediğini veya yaptığını gösteren içerikleri" kapsadığını belirterek, "seçimler, devam eden çatışmalar ve kamu sağlığı krizleri gibi hassas konuları ele alan içerikler için, bu oldukça önemli." dedi.

Uzmanlar, üretken yapay zeka araçlarının büyümesinin, sosyal medyada ve internet üzerinde paylaşılan "ikna edici ancak yanıltıcı" içeriklerde artışa yol açacağından endişe ediyor. Teknolojinin, özellikle 2024'teki ABD ve diğer yerlerdeki seçimler öncesinde kritik bir tehdit oluşturacağı değerlendiriliyor.

Yapay zeka tarafından üretilen içerikleri etiketleme seçeneği YouTube'un video yükleme işlemine eklenecek ve platformun sözcüsüne göre önümüzdeki yılın başlarında yaygınlaşmaya başlayacak.

Etiketler genellikle videoların açıklama panellerinde görünecek; ancak "hassas konularla ilgili belirli tipte içerikler" için etiketler, video oynatıcı içinde daha belirgin bir şekilde yerleştirilecek. YouTube'un kendi generatif AI araçları ile oluşturulan içerikler de net bir şekilde damgalanacaklar.

Şirket yeni gereksinimlere uymayan kullanıcıları çok sert bir şekilde cezalandıracak. Yeni politika kapsamında, etiketlerin kullanılmadığı videolar kaldırılacak ve sahibi de gerekirse YouTube İş Ortağı Programı'ndan men edilebilecek.

YouTube ayrıca, insanların yüz veya seslerini taklit eden yapay zeka videolarının veya diğer manipülasyon içeriklerin kaldırılmasını talep etmelerine izin vereceğini söyledi. Gelen talepleri incelerken "içeriğin hiciv veya bir kamu görevlisini içerip içermediği gibi çeşitli faktörleri" dikkate alacağını da ekledi.