Associated Press (AP) tarafından hazırlanan bir araştırma, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin, insanları cezai amaçlarla gözetlemek için koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasını önleme amaçlı yazılımlar kullandığını ortaya çıkardı.

'KORONAVİRÜS DIŞINDA HER TÜRLÜ AMAÇ İÇİN KULLANIYOR'

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te bir kafede çalışan genç bir adam, İsrail güvenlik teşkilatı Shin Bet'ten Arapça olarak "Mescid-i Aksa'da şiddet eylemlerine katıldığınız tespit edildi. Senden hesap soracağız" diye mesaj aldı. 19 yaşındaki Majd Ramlawi, "Devlet çantanızdaymış gibi. Hareket ettiğinizde, hükümet bu telefonla yanınızda" dedi.

Shin Bet aynı kısa mesajı, çoğu yalnızca bölgede yaşayan veya çalışan ve protestolarla hiçbir ilgisi olmayan yüzlerce kişiye göndermişti. Rapora göre teşkilat, gözetleme teknolojisi yerine koronavirüs uygulamalarını 'İsrail sakinlerine ve vatandaşlarına karşı' koronavirüsle tamamen alakasız amaçlar için kullanıyordu.

Dünyayı harap eden, 6,67 milyon insanı öldüren ve küresel ekonomiyi kasıp kavuran salgın sırasında insanlar, çevrelerinde virüsün varlığı konusunda onları uyarmayı vaat eden resmi uygulamaları kullanıyordu. Yetkililerin bu teknolojileri ve verileri aktivistlerin bir araya gelmesini veya buluşma yerlerine seyahat etmesini engellemek, belirli azınlık gruplarının profilini çıkarmak ve sağlık bilgilerini kolluk kuvvetleri araçlarına bağlamak için kullanacağını bilmiyorlardı.