Depremler, yerkabuğundaki fay hattı ismi verilen kırıklardan kaynakalnıyor. Fay hatları, yüksek basınç yani sıkışma, gerilme veya bükülme hareketlerinden dolayı yer altında altında kırılmasıyla oluşur. Türkiye’ de aktif fay hattına sahip ülkelerden bir tanesidir. Deprem kuşağında yer alan ülkemizde gün içerisinde bu fay hatlarının hareketlerinen kaynaklı farklı şiddetlerde depremler meydana gelebilmektedir. Bu doğal afet için ülkemizdeki vatandaşlardan deprem vergisi alınmaktadır. Peki “Deprem vergisi tam olarak nedir? Deprem vergisi ne zaman çıktı?” İşte araştırılan ayrıntılar…

DEPREM VERGİSİ NEDİR?

Deprem vergisi veya Özel İletişim Vergisi, depremden dolayı genel bütçede ortaya çıkabilecek vergi geliri ihtiyacının karşılanması için alınmaktadır. Vergi iki eşit taksitte ödeniyor. ilk taksiti kurumlar vergisinin ödeme süresi içinde, ikinci taksiti bu süreyi takip eden dördüncü ayda veriliyor.

DEPREM VERGİSİ NE ZAMAN ÇIKTI?

Özel İletişim Vergisi ya da bilinen diğer adı ile deprem vergisi, 17.000'den fazla kişinin hayatını kaybettiği yıkıcı 1999 yılındaki Gölcük depreminden sonra Türkiye hükümeti tarafından alınmaya başlanan vergi türüdür. İlk başlarda geçici olarak getirilen bu vergi, depreme bağlı hasarın önlenmesini amaçlayan kalıcı hale geldi. Hükümet, bu vergiden yaklaşık 85 milyar TL topladı.

Deprem vergisi Kasım 1999 yılında Bülent Ecevit hükümeti tarafından kablo TV, mobil aramalar ve mesajlaşmaya uygulanılması için devreye sokulmuştu. Deprem vergisinin kullanılma amacı, telekomünikasyon ve binalar depreme dayanıklı hale getirmektir. 4481 sayılı yasa ile gelir, taşıt, emlak, özel haberleşme ve özel işlemler üstünden de alınmaya başlandı. 2003 yılında vergi uygulamalarının çoğu kaldırıldı ama Özel İletişim Vergisi kalıcı hale geldi. Bu vergi özel haberleşme için yüzde 7.5 iken 2021 yılında kararname ile yüzde 10'a çıkarıldı.

DEPREM VERGİSİ 2024 YILINDA NE KADAR?

Deprem vergisi yıldan yıla değişiklik göstermektedir. 01.01.2024 tarihinden itibaren Zorunlu Deprem Sigortası teminatları güncellendi. 6.556 TL olan inşaat birim metrekare maliyet tutarı 6.772 TL'ye, 1 milyon 389 bin 869 TL olan azami teminat tutarı 1 milyon 435 bin 596 TL'ye ulaştı.

Kaynak: istiklal.com.tr