Ortadoğu yeniden yangın yeri. Bir türlü tansiyonun düşmediği bölgede İsrail Filistin savaşı sürerken araya İran’ın saldırısı da girdi. İsrail’in İran’ın konsolosluk binasına 1 Nisan tarihinde düzenlediği hava saldırısına cevap geldi. İran, İsrail'e 100'den fazla insansız hava aracı (İHA) ve füze gönderdiği belirtildi. Bunun üzerine Demir Kubbe yeniden meydana çıktı. İsrail’in askeri güvenliğini sağlayan Demir Kubbe’nin nasıl çalıştığı ve hangi ülkelerde olduğu vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. İşte Demir Kubbe’ye dair merak edilenler…

Demir Kubbe - Vikipedi

DEMİR KUBBE NEDİR?

Demir Kubbe, İsrail Havacılık ve Uzay Endüstrisi tarafından geliştirilmiş, taşınabilir bir hava savunma sistemidir. Düzenek, 4 kilometre ila 70 kilometre uzaklıktan ateşlenen ve yörüngesi, İsrail'in yaşam merkezinin dışına çıkartılacak olan kısa menzilli roketleri ve top mermilerini durdurmak ve imha etmek için dizayn edilmiştir.

DEMİR KUBBE NASIL ÇALIŞIYOR?

Demir Kubbe, esas olarak karşı taraftan fırlatılmış olan roketin imhası prensibine dayanıyor. Radar, kontrol-komuta ünitesi ve füze fırlatıcıdan oluşan üç parçalı sistem, öncelikle karşı cepheden atılan roketi tespit ediyor. Demir Kubbenin ne kadar etkili olduğunu merak edenler de bulunmaktadır. İsrailli yetkililer bu sistemin yüzde 70 ile 90 etkin olduğunu söylemektedir. Demir Kubbe sistemine bağlı olan her bir imha füzesi 95 bin dolara mal oluyor. Bundan dolayı da Demir Kubbe sadece sivil yerleşim yerlerine veya stratejik yerlere isabet etme olasılığı bulunan roketleri imha etmek için harekete geçiriliyor.

Kıbrıs Rum yönetimi, İsrail'den Demir Kubbe savunma sistemi alıyor |  Euronews

Buradan da anlaşıldığı üzere demir kubbe, İsrail'in hava savunmasında önemli bir rol oynuyor. Sistem, İsrail'e dair roket ve topçu saldırılarını büyük ölçüde azalttı.

Demir Kubbe'nin farklı özellikleri bulunmaktadır. İşte o özellikler;

-          Menzil: 4-70 kilometre

-          Hedefler: Roket, topçu mermisi ve havan topu

-          Başarılı vuruş oranı: %90'ın üzerinde

-          Maliyet: Her batarya için 50 milyon dolar

TÜRKİYE’DE DEMİR KUBBE VAR MI?

Demir Kubbe Türkiye'de yer almamaktadır. Diğer ülkelere bakıldığı zaman Azerbaycan, Ermenistan'ın Rusya'dan aldığı savunma sistemine karşı 2016 yılında satın aldı.

Hindistan, 2012 yılından beri bu sistemi takip ediyor. Sistemi satın almak için en son 2017 yılında 2 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Romanya da 2018 yılında sistemi satın almak üzere anlaşmaya vardı.

Ama halihazırda Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi, İsrail ve ABD dışında henüz herhangi bir ülkeye teslim yapılmamıştır.

Kaynak: HABER MERKEZİ