İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un "Vatandaş Diplomat Projesi" tanıtım programında konuştu.

"Vatandaş Diplomat Projesi kapsamında biz İletişim Başkanlığı olarak öncelikle her bir vatandaşımızı, bilhassa da yurtdışında yaşayan veya sıklıkla yurtdışına seyahat eden vatandaşlarımızı birer gönül elçisi olarak görüyoruz." diyen İletişim Başkanı Fahrettin Altun her bir vatandaşın aynı zamanda birer vatandaş diplomat olduğu bilincini yaygınlaştırmaya çalışacaklarısı söyledi. 

Fahrettin Altun'un konuşmasından satırbaşları...

Ülkemizin tarihinden temel dış politika tezlerine, sanayisinden turizmine, kültür-sanat hayatından eğitim imkanlarına kadar birçok alanda vatandaşlarımızı daha fazla bilgilendirmeye ve her bir vatandaşımızın aynı zamanda birer vatandaş diplomat olduğu bilincini yaygınlaştırmaya çalışacağız.

Yurt içinde ve yurt dışında yapacağımız buluşmalarla, en güncel verilerle donatacağımız yazılı ve görsel materyallerle vatandaşlarımızı kamu diplomasisi faaliyetlerinde etkin birer aktör haline getirmeye gayret edeceğiz.

Böylelikle hem kültürel etkileşimin sağlayacağı zenginlikten istifade edecek; hem de barışa, adalete ve hoşgörüye dayalı ilişkilerin geliştirilmesi noktasında tüm dünyaya örnek olacağız. Bugün tanıtım programı kapsamında kamuoyunun istifadesine sunduğumuz “Vatandaş Diplomat El Kitabımız” bu kapsamda, önemli bir referans kaynağı olacak.

Bu çalışmalarımızın yanı sıra http://aboutturkiye.gov.tr dijital platformumuzu hayata geçirdiğimizi de buradan duyurmak istiyorum. Türkiye Markasını daha da güçlendirme yolunda hakikate dayalı bir iletişim ortamı ve sıhhatli bir enformasyon akışı sağlamak için platformumuz çok önemli fonksiyonlar icra edecek. 

 Memnuniyetle ifade etmek isterim ki “aboutturkiye” dijital platformumuz, paydaşlarla etkileşimi odağına alan tasarım yapısıyla dünyadaki benzer örneklerinden ayrılıyor, öne çıkıyor.

Bu platform sayesinde; Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlamak isteyen ve içerik üreten paydaşlarımız, birçok alanda veriler ve görsel / yazılı içerikler sağlayabilecek.

Türkiye’yi kendi gözünden anlatmak isteyen vatandaşlarımız ve ülkemize ilgi duyan diğer ülke vatandaşları, ürettikleri içeriklerle kamu diplomasisi çalışmalarımıza ortak olabilecek,

 İcracı kurumlarımız Türkiye Yüzyılı yolunda hayata geçirdikleri proje ve faaliyetlerinin tanıtımını anında gerçekleştirebilecek.  Söz konusu kurumlarımız, “aboutturkiye” dijital platformumuza 178 farklı kategoride veri ve içerik girişi yapabilecek. Platformumuz ayrıca, Türkiye İletişim Modeli’miz çerçevesinde söylem birliğini sağlama noktasında, referans kaynaklarımızdan biri olacak.

Vatandaş diplomasisinin, doğru stratejilerle, hakikati ve adaleti merkeze alarak yapıldığında, dezenformasyonun yıkıcı faaliyetlerin vereceği zararın en aza inebileceğine ve bu kötücül girişimleri etkisiz hale gelebileceğine vurgu yapan Altun, ”Toplumlar arasında karşılıklı hoşgörü ve saygı ortamı kendisine daha geniş bir yer bulabilir. Farklı kültürel aidiyetleri olan bireyler arasında duygudaşlık gelişir. Farklı halklar arasında kurulan bağlar, hükümetler üzerinde olumlu anlamda baskı oluşturabilir. Bu durum iyi ilişkilerin sürdürülmesine ve birçok bölgesel/küresel nitelikteki soruna karşı barışçıl çözümlere zemin hazırlayabilir. Uluslararası alanda birer kördüğüm haline gelen birçok soruna, halklar arasındaki dayanışma ve işbirliğiyle çözüm aranabilir. Vatandaş Diplomasisi alanında karşımıza çıkan bu imkânlar, Türkiye Cumhuriyeti olarak benimsediğimiz kamu diplomasisi perspektifiyle de uyumlu bir görünüm arz etmektedir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde bu alanda yürüttüğümüz faaliyetlerin özünde her zaman bölgesel ve küresel çapta barış ve adalete katkı yapmak en temel önceliğimizdir. Biz, kamu diplomasisi faaliyetlerimizle, bölgesel ve küresel nitelikteki birçok sorun ve meydan okumaya karşı, oynadığımız “istikrarlaştırıcı rolün” bir tamamlayıcısı olmayı hedefliyoruz. Sadece geride bıraktığımız 10 yılı masaya yatırdığımızda bu durumun çok somut örneklerini görebiliriz. Suriye iç savaşı, düzensiz göç sorunu, insani krizler, Pandemi, tedarik krizi, Rusya-Ukrayna Savaşı, gıda krizi vs Bu, bölgesel ve küresel sorunların hemen hepsinde Türkiye, barış ve adaleti dış politika vizyonunun merkezinde tutarak sahip olduğu her türlü imkanı insanlığın hizmetine sunmaktan geri durmamıştır” diye konuştu.

Türkiye'nin bu tür sorun ve sınamalarda pozisyonunun çok net olduğunun altını çizen Altun, “Vatandaş diplomasisi bizim bu perspektifle ele aldığımız uygulamalardan birisi olacak. Bu alandaki çalışmalarımızla Türkiye'nin adaleti ve hakkaniyeti merkezine alan anlayışını tahkim edip küresel çapta yaygınlaştıracağız. Bu itibarla vatandaş diplomasisi çalışmalarının ülkemize önemli katkılar sunacağına inanıyorum” açıklamasını yaptı.

Kaynak: istiklal.com.tr-İHA