General Cang, Çin'in Sarı Deniz kıyısındaki liman kenti Çingdao'da düzenlenen "Ortak Geleceği Paylaşan Okyanuslar" başlıklı 19. Batı Pasifik Donanma Sempozyumu'nda konuştu.

General Cang, denizlerdeki sorunların soğuk savaş mantığıyla değil, diyalog ve iş birliği ile çözülmesi gerektiğini vurgularken, Çin'in denizlerdeki anlaşmazlıkları doğrudan ve dostane diyalog yoluyla çözmeye odaklandığını belirtti. Ancak egemenlik haklarının ihlali durumunda meşru haklarını koruyacaklarını ve makul dışı provokasyonlara karşı güçlü tedbirler alacaklarını söyledi.

Cang, Çin'in ulusal birliğini ve çıkarlarını korumak için kararlı olduklarını belirterek, "Biz sorun yaratan taraf olmayacağız ama beladan da kaçmayacağız." dedi. General Cang'ın bu ifadeleri, Güney Çin Denizi'nde Çin ile Filipinler arasında gerilimlerin yükseldiği ve ABD'nin Filipinler'le birlikte yıllık Balikatan askeri tatbikatını başlattığı bir döneme denk geldi.

1988'de Batı Pasifik'teki 29 ülkenin katılımıyla başlatılan Batı Pasifik Donanma Sempozyumu ikinci kez Çin'de düzenleniyor. Sempozyuma ABD, Rusya, Japonya, Güney Kore, Avustralya, Fransa, İngiltere, Kamboçya, Şili, Hindistan, Endonezya ve Pakistan gibi ülkeler katılırken, Filipinler temsilci göndermedi.

Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Çin, Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya arasında egemenlik ihtilaflarının merkezinde yer alıyor. Çin, 1947'de yayımladığı bir haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde hak iddia ederken, ABD ve diğer bölge ülkeleri, Çin'in tartışmalı adalarda üsler inşa etmesine ve askeri unsurlarla varlık göstermesine karşı çıkıyor.

ABD, Çin'in artan etkisine yanıt olarak, bölgede "Seyrüsefer Serbestisi Operasyonları" adı altında askeri devriye faaliyetlerini artırdı. 2016'da Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik iddialarının yasal olmadığını belirten bir karar verdi, ancak Çin bu kararı tanımadığını açıkladı.

Kaynak: AA