İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi, Bilinen bir maden suyunun markasının içinde yüksek seviyede bor tespit edildiğini ve markanın maden suyunun tüketilmemesi gerektiğini duyurmuştu. Yapılan bu açıklamanın ardından Borun vücuda ne gibi bir zararı olduğu merak edilmeye başlandı. İşe araştırılan ayrıntılar…

Bor nedir? Bor tüketirsek ne olur? Bor'un zararları nedir? - Haberler

BOR NEDİR?

Bor ilk olarak 1808 yılında Fransız kimyager Joseph Louis Gay-Lussac ile İngiliz kimyager Sir Humphry Davy tarafından keşfedildi. Saf element formunda olmayan, yer kabuğunda doğal olarak oluşan mineraller olan boratlar halinde bulunmaktadır.

Borun, fiberglas, seramik ve deterjanlarda katkı maddesi olarak faydalanılmasa da dahil olmak üzere çeşitli endüstriyel kullanımları vardır. Yüksek sıcaklıklara dayanabilmesi ve termal şoklara dayanabilmesinden dolayı laboratuvar ekipmanlarında yaygın olarak kullanılan borosilikat camın üretiminde de itina le faydalanılır.

BOR VÜCUDA ZARARLI MI?

Borun küçük dozlarda insan vücudu için faydalı olduğuna inanılır. Kemik yoğunluğunu, beyin fonksiyonunu ve hormon seviyelerini iyileştirdiği söyleniyor. Ayrıca çalışmaların yapıldığı ve bu çalışmaların borun vücuttaki inflamasyonu ve oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabileceği, bunun da kalp hastalığı ve kanser gibi kronik hastalıklara yol açabileceği iddia ediliyor.

Ancak aşırı bor tüketimi sağlığınıza zarar verebilir. Yüksek dozda bor bulantı, kusma ve ishale neden olabilir. Ciddi vakalarda bor toksisitesi böbrek hasarına ve hatta ölüme kadar götürebilir.

BOR VÜCUTTAN NASIL ATILIR?

Bor bileşikleri ağızdan alındığı zaman midede hidroklorik asit ile reaksiyona girer ve borik asit ve sodyum klorür oluşturur. Ağızdan alınan bor dozunun hem insan hem de diğer canlı çalışmalarında vücutta kullanılmayan bir kısmı idrarla borik asit olarak atılır.

Kaynak: HABER MERKEZİ