Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin’in başkenti Pekin’deki resmi temasları çerçevesinde Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından iki bakan, ortak bir basın toplantısı düzenledi. Fidan, Çin'i ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye ve Çin’in Asya'nın iki kadim medeniyeti olduğunu ve iki ülke halklarının Asya'nın zenginliği ve itici motoru olduğunu belirtti. Ziyareti sırasında gerçekleştirdiği temaslara değinen Fidan, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile kapsamlı ve verimli bir toplantı yaptıklarını ifade etti.

Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in ortak anlayışları ve vizyonları doğrultusunda ikili ilişkilerin ilerlediğini, iki liderin ortaya koyduğu büyük vizyonun, Çin ile Türkiye arasındaki modern ilişkilerin kurumsallaşarak ve derinleşerek ilerlemesine önemli bir temel oluşturduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin önemine değinen Fidan, 2023 yılında ikili ticaret hacminin 48 milyar dolar düzeyine ulaştığını ve Çin’in, Türkiye'nin Asya'da birinci, dünyada ise üçüncü büyük ticaret ortağı olduğunu belirtti. Bu ticaretin büyük oranda Çin lehine olduğuna dikkat çeken Fidan, ticaret dengesinin nasıl sağlanabileceği konusunu görüşmelerinde gündeme getirdiklerini ifade etti.

Türk tarım ürünlerinin ithalatındaki kısıtlamaların kaldırılması gibi tekliflerde bulunan Fidan, turizm iş birliğinin geliştirilmesi gerektiğini, daha fazla Çinli turistin Türkiye'ye gelmesini hedeflediklerini belirtti. Enerji alanına da yoğunlaşmak istediklerini dile getiren Fidan, nükleer enerji ve kıymetli madenlerin değerlendirilmesi gibi konularda iş birliği imkanlarının bulunduğunu söyledi. Ayrıca, Çinli şirketleri yüksek teknolojili ürünlerde Türkiye'de üretim yapmaya ve Ar-Ge merkezleri kurmaya davet etti. Fidan, Kuşak ve Yol girişimi ile Hazar geçişli Doğu-Batı Orta Koridor girişiminin önem kazandığını ve bu girişimlerin uyumlaştırılması için somut adımlar atmayı hedeflediklerini belirtti.

Fidan, Türkiye'nin Çin'in toprak bütünlüğüne ve siyasi egemenliğine tam destek verdiğini vurgulayarak, Çin'e yönelik silahlı terör hareketlerine karşı da desteğin tam olduğunu ifade etti. Çin'in Türk dünyası ve İslam dünyası ile son yıllarda geliştirdiği ilişkilere de değinen Fidan, Çin'in Suudi Arabistan ve İran arasındaki arabuluculuk çalışmalarının tarihi öneme sahip olduğunu ve bölgesel istikrarı sağladığını belirtti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fidan, ekonomik ilişkilerin Türkiye ve Çin arasındaki ikili ilişkilerin önemli bir ayağını oluşturduğunu ve ticaret hacmindeki dengesizliğin giderilmesi gerektiğini söyledi. Gazze’deki insani duruma da dikkat çeken Fidan, Gazze'de ateşkes sağlanması gerektiğini ve insani yardımların kesintisiz ve güvenli şekilde ulaştırılması gerektiğini ifade etti.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ise basın toplantısında, Gazze’de ateşkes sağlanması gerektiğini ve Orta Doğu’da barış ve istikrarın korunması gerektiğini vurguladı. Wang, iki devletli çözümün Filistin sorununun temel çıkış yolu olduğunu belirterek, Çin ve Türkiye arasındaki koordinasyonun Filistin sorununun çözümüne ivme kazandıracağını ifade etti. Wang, Türkiye ve Çin’in kendi meşru haklarını koruma, kendini geliştirme ve uluslararası adaleti koruma konularında geniş ve ortak çıkarlara sahip olduğunu belirtti.

Kaynak: İHA