Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 31 Mart yerel seçimlere sayılı günler kala propaganda serbestliği ve bazı seçim yasaklarını açıkladı. Büyükşehir Belediye Başkanı, İl-İlçe Belediye Başkanı ve mahalle muhtarlarının seçileceği yerel seçimler öncesinde, seçim yasaklarının başlayacağı tarih ve seçim yasaklarının neler olduğu merak ediliyordu. İşte 2024 seçim yasaklarının başlayacağı ve seçim yasaklarına dair ayrıntılar…

Yerel seçim 31 Mart'ta: Adres değişikliği süreci başladı - Son Dakika  Haberleri

2024 SEÇİM YASAKLARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) açıkladığı seçim takvimi işlemeye devam ediyor. Takvime göre, yarın propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları başlayacak. Propaganda serbestliği 30 Mart Cumartesi saat 18.00'de, seçim yasakları da 31 Mart saat 23.59'da son bulacak.

2024 SEÇİM YASAKLARI NELERDİR?

-          Bu zaman zarfında seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sone ermesine kadar yazılı basında ilan ve reklam ya da internet sitesi açıp sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek.

-          Seçim süresinde genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmetinde olan bina ve tesisler ile ilçe seçim kurullarının izin verdiği meydanların dışında toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasaktır.

-          Açık yerlerde, güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan itibaren güneşin doğmasına kadar toplu olarak sözlü propaganda yapılamayacaktır.

-          Vatandaşların elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlar ile taşınabilir ya da sabit telefonlarına sesli, görüntülü veyahut yazılı mesaj göndererek propaganda yapılamayacak. Ama siyasi partiler kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü ya da yazılı mesaj gönderebilecek.

-          Oy verme gününden önceki 10 günlük süreçte, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları ile mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veyahut adayın lehinde veya aleyhinde ya da vatandaşın oyunu etkileyecek şekilde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtımı yasaktır.

-          Bakanlarla, milletvekillerinin yurt içinde yapacakları seçim propagandasıyla ilgili gezileri, makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen araçlarla yapılamayacak. Bundan dolayı yapılacak gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlama, törenler yapılamayacak, resmi ziyafet verilemeyecektir.

-          Bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası amacıyla düzenlediği gezilere hiçbir memur katılamayacaktır.

Yerel seçimler yaklaştı! Hangi parti, nerede oy kaybedecek? Foto Galeri: Yerel seçimler yaklaştı! Hangi parti, nerede oy kaybedecek?

31 Mart seçimlerine kısa bir süre kaldı! MHP 55 belediye başkan adayını daha açıkladı 31 Mart seçimlerine kısa bir süre kaldı! MHP 55 belediye başkan adayını daha açıkladı

Kaynak: İstiklal Gazetesi