Uyku, yeni bir güne merhaba derken bizi dinç tutan temele ihtiyaçlardan biridir. Ancak uykusunu iyi alamamış olanlar güne yorgun ve bitkin uyanabilir. Bunun dışında başka ciddi sorunlar da baş gösterebilir. Uyku sırasında yaşanan bozukluklar hayatınızı önemli ölçüde sekteye de uğratabilir. Özellikle uyku apnesinden muzdarip olan kişiler. Uyku apnesinin ne olduğu, belirtilerinin neler olduğu vatandaşlar tarafından araştırılmaktadır. İşte uyku apnesine dair araştırılan ayrıntılar…

Uyku apnesi tedavisi nasıl yapılır? - Prof. Dr. Ümit Tunçel (KBB Uzmanı) -  YouTube

UYKU APNESİ NEDİR?

Uyku apnesi, uyku esnasında üst solunum yolunun tıkanması ile solunumun durup durup başladığı ciddi bir uyku bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Bu, hava yollarının tıkanması ya da beynin solunumu doğru şekilde kontrol etmemesinden dolayı olur. Uyku apnesi olurken, üst solunum yolunun açık kalmasını sağlayan kaslarda bir rahatlama, gevşeme olur, dil kökü veyahut yumuşak damağın veya aşırı büyümüş bademciklerin hava yolunu tıkamasıyla en az 10 saniye nefes alamamak uyku apnesi olarak tanımlanır.

Bu tıkanıklık ise birkaç saniyeden fazla hatta dakikalarca sürebilir. 1 saat içinde 30 ya da daha fazla da gerçekleşebilir. Uyku apnesi esnasında solunum çabası sürse de, bir süre sonra daha da artan bu çaba beyni uyarır ve hava yolu açılır. Solunumu durana kadar horlayan kişi, gürültülü bir homurdanma ile tekrardan nefes almaya veya horlama durumu devam eder.

Uyku apnesi için gerekli önlemler alınmadığı zaman ise dikkatsizliğe yol açarak trafik kazası riskini 7-8 kat arttırdığı ve iş kazalarına sebebiyet verdiği biliniyor. Uyku apnesinin görülme sıklığına dair ortaya konulan verilere bakıldığı zaman yüzde 1-4 olsa da, diyabet hastalığının yüzde 3, astım sıklığının yaklaşık olarak yüzde 5 olduğu varsayılırsa ne kadar önemli bir sorun olduğu daha iyi anlaşılabilir.

UYKU APNESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Uyku apnesinin ne olduğu kadar belirtileri de en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Uyku apnesinin en önemli semptomu uykuda solunumun durmasıdır. Bu sağlık sorununun belirtileri ise şunlardır;

-          Yüksek sesle horlama

-          Uyku sırasında nefes nefese kalma ile ani uyanışlar

-          Ağız kuruluğu ile uyanmak

-          Sabahları uyanıldığında baş ağrısı

-          Ağız kuruluğu

-          Gündüzleri uyku hali (hipersomni)

-          Uyku sırasında nefes almanın durması

-          Sinirlilik hali

-          Libido azalması

-          Konsantre olma zorluğu

-          Geceleri huzursuz hissetme

-          Bu belirtilere ek olarak ise baş ağrısı, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, depresyon, sabah dinç uyanamama ve aşırı derecede uykulu olmak ve yorgunluk hali ise uyku apnesinin gündüz gözlenebilen belirtileri arasındadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ