Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Kırmızı Et Üretim İstatistikleri'ni açıkladı. Kırmızı et üretim tahmini, Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırması'ndan elde edilen verilerle hesaplanıyor. Bu hesaplama, "Kasaplık Güç Oranı"na dayalı olarak iç popülasyondan kesilen hayvan sayısı ve ithal edilen hayvan sayısının ortalama karkas ağırlıkları ile çarpılması sonucunda elde ediliyor.

2022 yılında 2 milyon 191 bin 625 ton olan kırmızı et üretimi, 2023 yılında yüzde 8,8'lik bir artış göstererek 2 milyon 384 bin 47 ton olarak tahmin edildi. Sığır eti üretimi yüzde 6,2 artışla 1 milyon 670 bin 606 ton, koyun eti üretimi yüzde 16,3 artışla 569 bin 66 ton, keçi eti üretimi yüzde 11,3 artışla 128 bin 989 ton, manda eti üretimi ise yüzde 13,3 artışla 15 bin 386 ton oldu.

Son on yılın kırmızı et üretim tahminleri incelendiğinde, 2014'te 1 milyon 123 bin 59 ton olan toplam kırmızı et üretiminin, 2023 yılında 2 milyon 384 bin 47 tona ulaştığı görülüyor.

Kaynak: İHA