Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Çekya’nın başkenti Prag’da Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından her iki lider sosyal medya üzerinden açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Pavel, Ukrayna’nın barışa yönelik adımlarını desteklediklerini belirterek, “Herhangi bir barış anlaşması, uluslararası hukukun sorgulanmadığı ve güven duyulabilecek bir anlaşma olmalıdır.” dedi. Pavel ayrıca, Ukrayna’nın Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliği süreçlerine verdikleri desteği yineledi.
Top Mermisi Girişimi ve F-16 Pilot Eğitimi
Zelenskiy, Çekya’nın 3. ülkelerden top ve tank mermisi tedariki girişiminin Ukrayna için hayati olduğunu ifade etti. Bu kapsamda yıl sonuna kadar yaklaşık 1 milyon 800 bin top mermisi tedarik edilmesini beklediklerini açıkladı.
Savunma alanındaki işbirliği kapsamında Çekya’daki şirketlerle görüşmeler gerçekleştireceklerini belirten Zelenskiy, Rusya’nın sürekli saldırıları nedeniyle Ukrayna’da F-16 pilot yetiştirme okulunun açılamadığını ve bu eğitimin ülke dışında yapılması için Çekya ile mutabakata varıldığını bildirdi.
Avrupa İçin Uyarı: “Kızıl Meydan’da Koltuk Peşindeler”
Ukrayna Devlet Başkanı, Avrupa’da bazı siyasetçilerin ilerlemeyi engellediğini belirterek, “Avrupa’daki bazı kişilerin kendi uluslarının çıkarlarına hizmet etmek için değil, Kızıl Meydan’daki tribünde daha iyi bir koltuk elde etmek için bu ilerlemeyi engellemesi üzücü.” ifadesini kullandı.
Zelenskiy, Avrupa’nın içindeki ülkeleri koruyabilmesi için güçlü olması gerektiğini vurguladı. AB üyelik sürecine verilen destek için Çekya’ya teşekkür eden Zelenskiy, müzakerelerde ilk fasılların bu yıl açılmasını umduklarını söyledi.
“Ateşkes Şimdi Başlayabilir ama 30 Gün Sürmeli”
Ukrayna lideri, diplomasiye alan açılması adına olası bir ateşkesin en az 30 gün devam etmesi gerektiğini vurguladı. “Bir ateşkesin her an başlayabileceğine inanıyoruz. Ancak diplomasiye şans tanımak için en az 30 gün sürmeli.” diyen Zelenskiy, Rusya’ya yönelik yaptırımların artırılması ve Avrupa’da savunma işbirliğinin güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti.
AA'ya göre, Zelenskiy ayrıca, “Putin, geçit törenlerinde tanklarıyla gösteriş yapmaya meraklı. Oysa düşünmesi gereken, bu savaşa nasıl son vereceği.” açıklamasında bulundu.
ABD’nin sunduğu kalıcı ateşkes teklifinin 54 gündür Kremlin tarafından yanıtsız bırakıldığını hatırlatan Zelenskiy, Moskova’nın savaşı bitirmek için baskı görmeden adım atmayacağını öne sürdü.