UNRWA İletişim Direktörü Juliette Touma, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki durumu değerlendirdi. Touma, İsrail yönetiminin Gazze'ye yönelik ablukasının 6 haftadır devam ettiğini ve bu süreçte temel ihtiyaç malzemelerinin tükenmeye başladığını belirtti. Ayrıca, son bir ayda Gazze’de temel malzemelerin tükenmesiyle birlikte mevcut ürünlerin fiyatlarının da ciddi şekilde arttığını ifade etti. Touma, bunun bebeklerin ve çocukların aç uyuduğu anlamına geldiğini vurguladı.

GAZZE AÇLIK TEHLİKESİ ALTINDA

Bu temel ihtiyaç malzemeleri olmadan Gazze Şeridi'nin her gün aşırı açlık tehlikesine daha fazla yaklaştığını vurgulayan Touma, Gazze'de ateşkesin derhal yeniden sağlanması, ablukanın kaldırılması ve Gazze Şeridi'ne insani ve ticari yardımların engelsiz şekilde girişine izin verilmesi çağrısında bulundu.

İNSANİ KRİZ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

İsrail, Hamas ile sağlanan ateşkes ve esir takası anlaşmasının 42 günlük birinci aşamasının sona ermesinin ardından 2 Mart’tan itibaren Gazze Şeridi’ne insani yardımların girişini durdurma kararı aldı.

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılar, 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi’nde yaklaşık 2 milyon kişinin yerinden edilmesine yol açtı. Sivil altyapı ve hastanelerin hedef alındığı bu saldırılar, bölgedeki insani durumu ağırlaştırarak büyük bir felakete neden oldu.

Gazze’ye su ve elektrik tedarikinin kesilmesi ve sınır kapılarının kapalı tutulması, Filistinlilerin yaşam koşullarını daha da zorlaştırdı. 19 Ocak’ta başlayan ateşkese rağmen, 18 Mart sabahı İsrail ordusu şiddetli saldırılarına yeniden başladı. Bu saldırılarda, çoğunluğunu kadın, yaşlı ve çocukların oluşturduğu 1542 Filistinli hayatını kaybetti, 3 bin 940 kişi ise yaralandı.

7 Ekim 2023’ten itibaren devam eden saldırılar sonucunda ise, hayatını kaybeden Filistinli sayısı 50 bin 912’ye, yaralı sayısı ise 115 bin 981’e yükseldi.

Kaynak: AA