Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Yulia Sviridenko, konuya ilişkin açıklamasını sosyal medya hesabı üzerinden yaptı.

Sviridenko, nadir toprak elementleriyle ilgili ABD ile bir mutabakat zaptına imza attıklarını belirterek, anlaşma metninin hazırlanması sürecinde ilerleme kaydedildiğini vurguladı. Sviridenko, "Bugün ABD ile ortak ekonomik ortaklık anlaşmasına doğru bir adım attık. Ukrayna ve ABD, ekiplerimizin yapıcı ortak çalışmasını ve her iki halkımızın yararına olacak bir anlaşmayı sonuçlandırma niyetini ortaya koyan bir zaptı imzaladı." ifadelerini kullandı.

Devam eden çalışmalar kapsamında Ukrayna ile ABD arasında karşılıklı fayda sağlayacak yatırım ve altyapı projeleri için fırsatların oluşacağını ifade eden Sviridenko, "Ukrayna'nın yeniden inşası için yatırım fonu oluşturmaya hazırlanıyoruz." dedi.

Sviridenko, sürecin bundan sonraki aşamasında anlaşma metninin netleşmesi ve parlamentoların onayına sunulmasının planlandığını belirtti. "Şimdi sırada anlaşma metninin netleşmesi ve imzalanması var. Sonra parlamentoların onayı." değerlendirmesinde bulundu.

Sviridenko’nun paylaştığı fotoğraflarda, söz konusu mutabakat zaptının çevrim içi olarak Ukrayna Ekonomi Bakanı Sviridenko ve ABD Hazine Bakanı Scott Bessent tarafından imzalandığı görüldü.

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz günlerde Beyaz Saray’da İtalya Başbakanı Georgia Meloni’yi ağırladığı görüşme sırasında yaptığı açıklamada, gelecek hafta perşembe günü Ukrayna ile nadir toprak elementlerine ilişkin anlaşmanın imzalanacağını belirtmişti.

Kaynak: AA