Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2024 yılı tereyağı üretimi dalgalı bir seyir izledi. Ocak ayında 9 bin 209 ton tereyağı üretilirken, bu rakam mayısta 8 bin 615 tona geriledi, eylül ayında ise 7 bin 731 tona düştü. Ancak yıl sonunda, Aralık ayında 8 bin 945 ton üretim kaydedildi. Böylece 2024 yılı sonu itibarıyla Türkiye'de tereyağı üretimi 100 bin 321 tonla rekor seviyeye ulaştı. Bir önceki yıla kıyasla üretimde yüzde 15,2 oranında artış yaşandı.
TEREYAĞI ÜRETİMİNDE REKOR SEVİYEYE ULAŞILDI
2020'de 78 bin 610 ton, 2021'de 84 bin 826 ton ve 2022'de 95 bin 656 ton olan tereyağı üretimi, 2023'te 87 bin 65 tona gerilemişti. Ancak 2024 yılında tereyağı üretimi, bir önceki yıla göre yüzde 15,2 artarak 100 bin 321 tonla rekor seviyeye ulaştı.
"SÜT ÜRETİMİ ARTINCA SÜT TOZU ÜRETİMİ DE YÜKSELDİ"
Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, Türkiye'deki tereyağı üretiminin artmaya devam ettiğini vurguladı. Çallı, sütteki artışın tereyağı üretimine olumlu yansıdığını belirterek, "Ülkemizde süt üretimi artınca süt tozu üretimi de yükseldi. Tereyağı da süt tozu üretimi sırasında üretilen bir ürün. Yani süt tozu üretimindeki artış, tereyağını da olumlu etkiliyor. Üretilen tereyağları büyük ölçüde iç pazarda tüketiliyor," ifadelerini kullandı.
Çallı, Avrupa'da tereyağı krizinin tekrar gündeme geldiğini hatırlatarak, "Geçen yıl kasım ayında Avrupa'da tereyağı arzı sıkıntısı çıkmıştı. Bugünlerde de fiyatlarda artış söz konusu. Hatta bazı yerlerde tereyağı satışında kısıtlamaya gidilmiş durumda. Avrupa'daki tereyağı sorunu ülkemizi olumlu ya da olumsuz etkilemez. Ülkemizde iç piyasayı korumak için tereyağı ihracatında kısıtlama var. Ülke olarak sadece 1 kilogram ve altı paketli ürünleri ihraç edebiliyoruz. Avrupa'ya ihracat için onaylı çiftliklerden elde edilen sütlerin işlenmesi lazım, 41 tesisimiz Avrupa'ya tereyağı ihracatı yapabilir. Ülkemizde tereyağı fazlalığı oluşursa Avrupa'ya ihracata onay verilmesi hususunda destek olunması sektörümüze faydalı olacaktır." dedi.
Süt ürünleri ihracatının artması için üreticilerin desteklenmesinin önem taşıdığını vurgulayan Çallı, özellikle peynir gibi katma değeri yüksek ürünlerin ihracatının teşvik edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.