İki buçuk milyondan fazla esnaf ve sanatkârın TBMM’nin açılmasını beklediğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "TBMM’nin 1 Ekim’de açılacağını biliyoruz. Umarız bu defa esnafımızın beklentileri boşa çıkmaz. Enflasyonla mücadelenin sürdüğü bu dönemde, piyasada rekabet ortamını canlandıracak esnafın sorunları gündeme alınmalı. Yıllardır bekliyoruz, büyük sermaye artık mahalle aralarına kadar girdi. Fakat fiyatları tek bir merkezden yönetiyorlar. Hakkari’den İstanbul’a, Ankara’ya kadar her yerde, gelir seviyesinden bağımsız olarak fiyatlar aynı. Aktör sayısının artmasıyla fiyatların düşeceğini hep söyledik. Büyük sermaye adeta perakende sektörünü ele geçirmiş durumda. Kuralların bir an önce net bir şekilde belirlenmesi şart. Enflasyonla mücadele adına perakende sektöründe düzenlemeler yapılması oldukça önemli. Dünya bunu nasıl yapıyorsa bizde de benzer şekilde olması gerekiyor" dedi.

"NET KURALLAR BELİRLENİRSE PAHALILIK ENGELLENEBİLİR"

TESK Genel Başkanı Palandöken, büyük sermayenin perakende sektörünü tamamen ele geçirdiğini belirterek, "Maalesef enflasyon mevsimsel etkilerle yükselişe geçiyor, kış yaklaştıkça fiyatlar kendiliğinden artmaya başlıyor. Oysa bu, insanların kışlık alışverişlerini yapma dönemi. Esnafımız, yeni yasama döneminin başlamasıyla birlikte perakende sektörünü düzenleyen yasaların güncellenmesi ve sosyal güvenlikle ilgili taleplerin karşılanmasını bekliyor. Bu bağlamda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sn. Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Sn. Mehmet Şimşek’e bir dosya sunmuştuk. TBMM açıldığında esnaf ve sanatkârların ekonomik sorunları çözüme kavuşturulmalı ve talepleri karşılanmalı” dedi.

"PRİM GÜNÜNÜ DOLDURAN ESNAF SADECE SAĞLIK PRİMİ ÖDEMELİ"

Esnaf ve sanatkârların prim günü sorununa da değinen Palandöken, "Esnaf ve sanatkârlarımız için prim günü sayısı 7200 olarak belirlenmişti. Ancak pandemi süreci, ardından gelen deprem felaketi gibi nedenlerle süreç aksadı. Bu konuda esnaf ve sanatkârlarımızdan her gün yüzlerce e-posta ve telefon alıyoruz. Artık insanların beklemeye sabrı kalmadı. Biz diyoruz ki, norm birliği sağlansın ve 7200 gün esas alınsın. Tüm çalışanlar aynı sisteme dahil olsun. En azından emekli ve sağlık primleri ayrılsın, esnaf sadece sağlık sigortası primini ödesin. Böylelikle esnaf, yaklaşık 7 bin TL’lik bir yükten kurtulmuş olur. Prim gününü doldurup hâlâ prim ödemeye devam eden esnaf sermaye kaybı yaşıyor. Bu düzenlemenin, TBMM açılır açılmaz çözülmesi gerekiyor" diye ekledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ