İsrail'deki Dürzi topluluğunun lideri, perşembe günü Suriye'den gelen bir Dürzi dini heyetinin 50 yıl aradan sonra gerçekleştireceği ilk ziyaretin planlarını övgüyle karşıladı. Bu gelişme, İsrail'in Şam'a düzenlediği hava saldırısı gibi artan sınır ötesi gerilimlere rağmen yaşandı.

Dürziler, kökeni İslam'dan türetilmiş bir dini pratiğe sahip olan, Lübnan, Suriye, İsrail ve İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nde yaşayan Arap bir azınlıktır ve bölgenin inançlar ve kültürler mozaiğinde kendilerine özgün bir yer tutarlar.

ZİYARETİN YARIN OLMASI BEKLENİYOR

Şeyh Muvaffak Tarif, cuma günü yaklaşık 100 Suriyeli Dürzi dini liderinin İsrail'e gerçekleştireceği ziyaretin, 1973 Yom Kippur Savaşı'nın hemen ardından İsrail, Suriye ve Mısır arasında yapılan savaşın ardından yapılan ilk ziyaret olacağını söyledi.

Tarif, İsrail'in kuzeyindeki Julis'teki evinde "Yarın tüm Dürzi topluluğu için uzun bir aradan sonra tarihi ve kutlama dolu bir gün olarak kabul ediliyor" ifadelerini kullandı.

Dini liderlerin, çoğunlukla Suriye'nin Hermon Dağı eteklerinde bulunan bir dizi Dürzi köyünden gelmesi bekleniyor. Ziyaretin, Tiberias'ın batısındaki Şuayb peygamberin mezarı olduğuna inanılan mekânlar da dahil olmak üzere kutsal alanları kapsayacağı belirtiliyor.

Cuma günü gerçekleşmesi beklenen ziyaret, henüz resmi olarak doğrulanmamış olsa da İsrail'in Şam'daki yeni hükümete olan şüpheleri giderek belirginleşirken, Suriye'nin Dürzi azınlığını destekleme çabalarının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

İsrail Savunma Bakanı İsrael Katz, bu hafta Suriye'den Dürzi işçilerin İsrail'e alınacağını ve bunun, Suriye iç savaşı öncesi ilk kez sınırda sınırlı bir açılım sağlayacağını açıkladı. Ayrıca, İsrail, Suriye'deki Dürzi topluluklarına insani yardım gönderdi.

İSRAİL'İN SURİYE'YE KARŞI TAVRI

Şam ile yaşanan gerilimi vurgulayan bir gelişme olarak, Perşembe günü İsrail uçakları, İsrail ordusunun İran destekli İslam Cihadı hareketine ait bir komuta merkezine düzenlediği hava saldırısını gerçekleştirdi.

İsrail bakanları, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şaraa'nın yeni hükümetine derin bir güvensizliklerini ifade ederek, Şaraa'nın Hayat Tahrir el-Şam (HTŞ) hareketini cihatçı bir grup olarak tanımladılar. Geçmişte El Kaide ile bağlantılı olan HTŞ ilerleyen yıllar da bu bağlantıyı reddetmişti.

İsrail, Suriye topraklarına bir dizi asker konuşlandırmış ve Şam'ın güneyinde Suriye birliklerini kabul etmeyeceğini belirtmişti. Suriye'deki mezhebi şiddetin arttığı bir dönemde, İsrail, Suriye'deki Dürzi topluluklarına saldırı olursa, onları savunmaya istekli olduğunu da söylemişti.

Ancak Tarif, İsrail'in Suriye'deki Dürzileri savunmasına gerek olmayacağına inandığını belirtti. "Suriye'deki Dürzi mezhebinin üyeleri Suriyelidir ve gururludurlar, korumaya ihtiyaç olduğuna inanmıyorum" dedi.

Tarif, yeni Suriye hükümetinin Dürziler, Hristiyanlar, Kürtler, Bedeviler, Yezidiler ve Aleviler de dahil olmak üzere tüm azınlıkları kapsayacağını umduğunu ve "Suriye'nin tüm halkı ve sakinleri için bir yer olmasını" dilediğini ifade etti.

"Bu, bizim umduğumuz ve dilediğimiz şeydir, her gün Tanrı'ya dua ediyoruz, barışı elde etmek ve Lübnan, Suriye, İsrail, tüm bölge ve tüm dünya üzerinde barışın izlerini görmek için" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi