Rusya, bu hafta kapalı bir BM toplantısında Suriye’nin yeni liderlerini sert bir şekilde eleştirdi ve Suriye’deki militan yükselişine karşı uyarıda bulundu.
Toplantıya katılan iki kaynağın Reuters’a bildirdiğine göre Rusya,Alevi mezhep cinayetlerini Ruanda soykırımıyla karşılaştırdı.
Moskova’nın, Suriye’deki iki stratejik askeri üssünü koruma çabalarına rağmen Suriye hükümetine yönelik özel eleştirileri dikkat çekiciydi. Bu üssün bulunduğu bölgede, geçen hafta yüzlerce Alevi öldürülmüştü.
SURİYE'DEKİ ALEVİLERE YÖNELİK SALDIRILAR
Şiddet, 6 Mart’ta, devrilmiş lider Beşar Esad’a sadık eski ordu mensupları tarafından yeni hükümetin güvenlik güçlerine yönelik yapılan bir saldırıyla başlamıştı. Bu saldırı, yeni hükümete bağlı gruplar tarafından Alevilere karşı birçok bölgede kitlesel öldürmelere yol açtı.
Kremlin, Esad’ın Aralık ayında devrilip Rusya’ya sığınmasının ardından Suriye’nin birleşik kalması çağrısında bulunmuş ve diğer ülkelerle temas halinde olduklarını açıklamıştı. Ancak pazartesi günü, ABD ile ortak olarak çağırdığı kapalı BM Güvenlik Konseyi oturumundaki yorumları daha sertti ve Moskova’nın Suriye üzerindeki etkisini yeniden kazanma stratejisini gözler önüne serdi. Bu açıklamalar daha önce kamuoyuna yansımamıştı.
Toplantıya katılan iki kaynağa göre, Rusya’nın BM temsilcisi Vassily Nebenzia, mezhebi ve etnik temelli öldürmeleri, 1994’teki Ruanda soykırımıyla karşılaştırdı. Ruanda’da, Tutsiler ve ılımlı Hutu’lar, Hutu aşırılıkçılar tarafından, Ruanda ordusu ve Interahamwe milisi tarafından sistematik şekilde katledilmişti.
Nebenzia, katılımcılara “Kimse Suriye’deki öldürmeleri durdurmadı” dedi.
Nebenzia’ya, Suriye’deki şiddeti Ruanda soykırımıyla karşılaştırıp karşılaştırmadığı sorulduğunda Reuters’a, “Kapalı oturumda istediğimi söylerim, çünkü burası kapalı oturumdur ve hiçbir şey dışarıya çıkmaz” yanıtını verdi.
Moskova’nın neden özelde daha eleştirel olduğunu soran Washington Enstitüsü’nden Rusya uzmanı Anna Borshchevskaya, “Rusya, Suriye’deki etkisini yeniden kazanmak istiyor ve bir yol arıyor. Hükümeti kamuoyu önünde eleştirirlerse hiçbir şey kazanmazlar” dedi.
Borshchevskaya, “Rusya, aynı zamanda büyük bir güç olarak görülmek istiyor, ABD ile eşit ve krizleri birlikte çözmek istiyor. Bu durumda ABD ile özelde çalışmak onlara ek faydalar sağlıyor” diye ekledi.