Lavrov, Rus devlet televizyonu Pervıy Kanal’a verdiği röportajda, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Rus ve ABD'li uzmanlar arasında gerçekleştirilen müzakerelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Müzakerelerin sonuçlarının, Rusya ve ABD Devlet Başkanlarına iletildiğine işaret eden Lavrov, görüşmelerde Karadeniz'deki gemi seyrüsefer güvenliği konusunun ele alındığını söyledi.
Bu konudaki belirsizliklerin giderilmesi gerektiğini vurgulayan Lavrov, "Karadeniz inisiyatifinin daha geniş kabul görecek bir formatta yeniden başlatılmasını istiyoruz. Pozisyonumuz net: Bu şahsın (Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy) sözlerine güvenemeyiz. Tahıl ve gübre piyasalarının öngörülebilir olması gerekiyor. Kimsenin bizi bu piyasalardan dışlamaya çalışmasını istemiyoruz." ifadelerini kullandı.
Lavrov, "Afrika ve diğer bölgeler, Batı’nın gıda konusundaki oyunları nedeniyle zorluk çekiyor." diyerek, bu alanda daha sağlam adımlar atılması gerektiğini dile getirdi.
"NET GARANTİLER WASHINGTON’UN TAVRINA BAĞLI"
Rusya'nın Karadeniz'deki tahıl koridoruna ilişkin garantiler talep ettiğini belirten Lavrov, "Kiev ile yapılan anlaşmalardaki olumsuz deneyimler göz önünde bulundurulduğunda, bu garantilerin ancak Washington’un Zelenskiy ve ekibine doğrudan talimat vermesiyle sağlanabileceği açık." dedi.
ABD’nin bu konuda Rusya’nın mesajlarını aldığını aktaran Lavrov, Washington’un "askeri sanayi ile ilgisi olmayan sivil ve enerji altyapılarına yönelik saldırıları durdurması halinde olumlu sonuçlar elde edebileceğini" ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı tekrar canlandırma girişimlerine de değinen Lavrov, "Erdoğan, son anda Zelenskiy’nin nükleer altyapı tesislerine yönelik saldırılardan vazgeçmeye hazır olduğunu söyledi. Biz bu teklifi kabul ettik. Ancak ardından Erdoğan, Putin’i arayarak Zelenskiy’nin bu fikrinden vazgeçtiğini bildirdi." şeklinde konuştu.
"AVRUPA, NAPOLYON VE HİTLER’İN YOLUNU İZLİYOR"
Avrupa’nın Ukrayna krizine yönelik tutumunu eleştiren Lavrov, eski Fransız İmparatoru Napolyon Bonapart ve Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler’in politikalarına benzer bir yol izlendiğini savunarak, "Napolyon ve Hitler, hedeflerine ulaşmak için Avrupa’yı ele geçirdi. Bugün ise Avrupa, Rusya’ya karşı harekete geçiriliyor." dedi.
Avrupa ülkelerinin Ukrayna'da doğrudan savaşmadığını ancak Ukrayna’nın Batı desteği olmadan mağlup olacağını öne süren Lavrov, "Özellikle Londra ve Paris’in desteğiyle Ukrayna’ya silah sevkiyatı yapılıyor ve barış güçlerinin Ukrayna topraklarında konuşlandırılması tartışılıyor." ifadelerini kullandı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer'i eleştiren Lavrov, "Macron ve Starmer hayalperest ve beceriksiz siyasetçiler. Avrupalılar, ABD’nin eski Başkanı Donald Trump yönetiminin Ukrayna politikasına karşı tavır alıyor." değerlendirmesinde bulundu.