Papa Francis perşembe günü, Gazze'deki İsrail askeri operasyonlarına yönelik eleştirilerini artırarak Filistin bölgesindeki insani durumu "çok ciddi ve utanç verici" olarak nitelendirdi.

Papa her yıl yaptığı diplomatik konuşmada yardımcıları aracılığıyla yaptığı açıklamada, Gazze'de kış soğukları nedeniyle ölenlere atıfta bulundu.

Metinde, "Sivillerin bombalanmasını hiçbir şekilde kabul edemeyiz" denildi.

Papa, "Çocukların, hastaneler yok edildiği ya da bir ülkenin enerji ağına darbe vurulduğu için donarak ölmesini kabul edemeyiz" dedi.

88 yaşındaki Papa, konuşma sırasında salonda yer aldı ancak soğuk algınlığından dolayı konuşmayı yardımcılarından birine okutmayı tercih etti. Ayrıca, antisemitizmi kınayarak Ukrayna'daki savaşa ve dünyadaki diğer çatışmalara son verilmesi çağrısında bulundu ve iklim değişikliği konusunda endişelerini dile getirdi.

Bu yorumlar, Vatikan'a akredite edilmiş 184 ülkeden büyükelçilere yönelik yapılan bazen Papa'nın "dünyanın durumu" konuşması olarak adlandırılan bir konuşmanın parçasıydı. Etkinlikte, Kudüs'teki İsrail Büyükelçisi de yer aldı.

Papa Francis -1.4 milyar üyeye sahip Roma Katolik Kilisesi'nin lideri- genellikle çatışmalarda taraf tutmaktan kaçınır. Ancak son zamanlarda, İsrail'in Filistinli militan grup Hamas'a karşı yürüttüğü askeri kampanyaya daha açık sözlü bir şekilde karşı çıkmış ve küresel topluluğun bu saldırının Filistin halkına yönelik bir soykırım olup olmadığını incelemesi gerektiğini öne sürmüştür. Bu önerisi nedeniyle, aralık ayında bir İsrail hükümeti yetkilisi Papa'yı kamuoyunda kınamıştır.

Papa'nın metninde, antisemitizmi kınadığını ve antisemitik grupların artışını "derin bir endişe kaynağı" olarak nitelendirdiği belirtildi.

RUSYA - UKRAYNA SAVAŞI

Francis ayrıca, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşa son verilmesi çağrısında bulundu ve bu savaşın onlarca binlerce kişinin ölümüne yol açtığını vurguladı.

"2025 yılı için dileğim, uluslararası toplumun öncelikle, neredeyse üç yıldır büyük bir kan dökülmesine sebep olan bu çatışmayı sona erdirmek için çalışmasıdır" dedi.

Papa ayrıca; Sudan, Mozambik, Myanmar ve Nikaragua gibi yerlerdeki çatışmalara da değindi ve küresel iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele etmek için eyleme geçilmesi gerektiğini ve sosyal medyada yayılan yanlış bilgilere karşı harekete geçilmesi gerektiğini sıklıkla yineledi.

Kaynak: Reuters