Mısır, ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze Şeridi'ni "temizleme" ve halkını Mısır ve Ürdün'e taşıma planını önerdiği ardından Filistinlilerin zorla yerinden edilmesini reddetti.
Kahire Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada Mısır'ın "Filistin halkının topraklarındaki direncini sürdürülebilir bir şekilde desteklemeye devam ettiğini" belirtti.
İsrail-Hamas savaşının Ekim 2023'teki başlangıcından bu yana, her iki ülke de Filistinlilerin Gazze'den Mısır'a ve Batı Şeria'dan Ürdün'e yerinden edilmesine yönelik planlar konusunda uyarılarda bulunmuştu.
Trump, 15 ay süren savaşın ardından Gazze'nin bir "yıkım alanı" haline geldiğini ve "Mısır'ın insanları almasını ve Ürdün'ün insanları almasını isteyeceğini" söylemişti.
Gazze'nin sakinlerinin taşınmasının "geçici ya da uzun vadeli olabileceğini" belirtmişti.
Arap Birliği, pazar günü yaptığı açıklamada "İnsanların topraklarından zorla yerinden edilmesi ve tahliye edilmesi yalnızca etnik temizlik olarak adlandırılabilir" dedi.
Ayrıca, "Filistin halkını topraklarından kökünden sökme girişimleri, ister yerinden etme, ilhak ya da yerleşim genişlemesi yoluyla olsun, geçmişte başarısız olduğunu kanıtlamıştır" denildi.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah el-Sisi, bu yerinden edilmenin "Filistin devletinin kurulması için olan nedeni yok etmeyi amaçladığını" defalarca dile getirdi.
El-Sisi, bu olasılığı Mısır'ın ulusal güvenliğini tehdit eden bir "kırmızı çizgi" olarak tanımladı.
Mısır Dışişleri Bakanlığı, "iki devletli çözümün" uygulanmasını teşvik etti. Bu çözümün, Filistinliler topraklarından uzaklaştırıldığında imkansız hale geleceğini belirttiler.