Medicana Konya Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü'nden Uzm. Dr. Ahmet Büyükyörük, mikrodalga fırınların elektromanyetik radyasyonla çalıştığını ve bu radyasyonun yalnızca suyu titreştirerek ısıttığını belirtti. Fakat bu cihazların bazı gıdalarda besin kaybına yol açabileceğine de dikkat çekti: “Örneğin, brokoli ve sarımsak gibi gıdalarda faydalı maddeler yok oluyor, kuşkonmazdaki C vitamini kayba uğruyor ve sütün B12 vitamini emilimi azalıyor.” Ayrıca, anne sütündeki bağışıklık faktörlerinin de mikrodalga ile yok edilebileceğini vurgulayan Büyükyörük, bu cihazların her gıdada kullanılmasının uygun olmadığını belirtti.

A W293802 03

“DOĞRU MALZEMELERLE KULLANIM ÖNEMLİ”

Mikrodalga fırın kullanırken cam ve seramik malzemelerin güvenle tercih edilebileceğini söyleyen Büyükyörük, plastik malzemelerin kullanımının zararlı olabileceğine dikkat çekti. Plastik kapların ısıtılması vücuda zarar verebilecek kimyasalların ortaya çıkmasına neden olabilir. Airfryer kullanımında da benzer şekilde uygun kapların tercih edilmesi gerektiğini belirten uzman, plastik ürünlerin bu cihazlarda kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.

AİRFRYER KULLANIMINDA NR GİBİ RİSKLER VAR?

Airfryerların, klasik fritözlere göre daha az zararlı madde ürettiği ifade edilse de, uzmanlar bu cihazın da bazı riskler barındırdığına dikkat çekiyor. Özellikle balık pişirilirken kolesterol oksidasyon maddelerinin artabileceğini belirten Büyükyörük, bu durumun kalp krizi ve damar sertliği riskini yükselttiğini söyledi. Ayrıca airfryer ile pişirilen balıkta faydalı omega 3 yağ asitlerinin azaldığı da tespit edilmiş.

A W293802 01

UYGUN KULLANIM VE TEMİZLİK ÖNERİSİ

Uzmanlar, hem mikrodalga fırın hem de airfryerların dikkatli kullanılmasını öneriyor. Uygun gıdaların, doğru sıcaklık ve sürelerde pişirilmesi gerektiğini belirten Büyükyörük, bu cihazların temizliğine de özen gösterilmesi gerektiğini hatırlattı.

Kaynak: İHA