Türk dünyası bir büyük söz ustasını daha ebedi âleme uğurladı.

Türk dünyası bir büyük söz ustasını daha ebedi âleme uğurladı.

Zelimhan Yakup, sadece Azerbaycan’ın değil bütün Türk dünyasının da bir büyük değeriydi. Kalemini olduğu kadar yüreğini de bu büyük millete adayan Zelimhan Yakup’u yine Azerbaycan’nın yetiştirdiği Türk dünyasının büyük şairi Bahtiyar Vahapzade adına ve anısına düzenlenen 16. Uluslar arası Hazar Şiir Akşamlarında tanıma imkânı bulmuştum. Okuduğu şiirleri ile yüreklere uzanan bu tok sesli şair, çevresinde hemen bir sevgi halesi oluşturuyordu. Bu haleye ben de severek, isteyerek katılmıştım.

Türkiye’ye ilk defa 1991 yılında gelen şair bakın o günleri nasıl anlatmıştı katıldığı 16. Uluslar arası Hazar Şiir Akşamlarında; “1991 ilde Yunus aşkına Anadolu memleketine ziyarette geldim. Bu ziyarette Kars, Edirne, İzmir, Bursa, Eskişehir, Konya, Manisa, Akhisar, Sünnetçi köyü denilen Mukaddes yerleri gözümle gördüm. Ve yüreğime götürdüm. Allah imkân verdi. Türkün ruhu bana yardımcı oldu. Hz. Mevlana’nın övdüğü mukaddes mertebelerden hassına kadar güzelim topraklarına ayakbastım Horasan Dervişi koca Yunus karşıma çıktı. 750 sonra mende Mevlana kimi üzümü Yunus’a tuttum ve dedim: Men Mevlana, değilem, sözden sarayım ola, melekler taim ola, men Mevlana değilem Tanrı’dan paim ola, O hazine sahibi men bir kimsesiz yazık, ne ola ki menimde karşıma çık… Bakmayın başıma yağan doluya, özümden kabuk gelip ekşim Anadolu’ya, Ün saldım Karaman’a, Eskişehir’e, Bolu’ya, yırtıldı ayağımda giydiğim demir çarık, ne ola ki bir defa menimde karşıma çık… Hakka şükürler olsun ki Yunus yüreğini bana açtı.”

“Gelin tanış olalım/İşi kolay Kılalım/ Sevelim Sevilelim/Dünya kimseye Kalmaz sözlerinin sahibi Yunus’un çağrısına uyarak 13-15 Mayıs 2010 tarihinde Yunus Gönüllü Sandıklı Kaymakamı Samet Ercoşkun’un düzenlediği “Anadolu Yunus’tur” şiir günleri, yüreği sevgiyle dolu Zelimhan Yakup’la ikinci defa karşılaşmamıza vesile oldu.

1950 yılında Gürcistan’ın Borçalı Bölgesindeki Kepekli köyünde hayata gözlerini açan Zelimhan Yakup, şair bir aileden geliyordu. Annesinin söylediği ninni, deyiş, türkü ve masallarla büyüyen Zelimhan, ilk ve ortaokulu kendi köyünde okumuş; 1972 yılında Bakü-Azerbaycan Devlet Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümünü bitirmişti. 1983 yılında Azerbaycan Yazarlar Birliği’ne üye olan şair, bu tarihten sonra edebi çalışmalarına hız vermişti. 1995 ila 2005 yılları arasında Azerbaycan Milli Meclisinde Milletvekili olarak da görev yapan şairin yüreği Türklük sevdası ile çarpıyor; her fırsatta da bunu dillendiriyordu.

“Vaht Tebrizin, dünya erşin dünyası

Yol Tanrı’nın, Hakk-ı derkin dünyası

Ezel ahır dünya Türk’ün dünyası

Üç gün beşgün gecim tezim olacak

Ezel ahır dünya bizim olacak

İgit verin, şehit verin, gan verin

Cansızdara canınızdan can verin

Gemi kimi sahillere yan verin

Müjdeçiler düzüm düzüm olacak

Ezel ahır dünya bizim olacak


Yeni mizan yeni dünya gurandı

İlk andımız, son andımız Turan’dı

Nişan veren Peygamberdi, Guran’dı

Ne yozulsa heyire yozum olacak

Ezel ahır dünya bizim olacak

Çekilecek garanlıklar, kölgeler

Birleşecek neçe neçe bölgeler

Dirilecek Oğuz Han'lar, Bilge'ler

Türk’e Secde, Türk’e tenzim olacak

Ezel ahır dünya bizim olacak.”

Şair Zelimhan Yakup, Türk dünyasının tek yürek olamayışından dertliydi. Bir derdi de İşgal altındaki Karabağ’dı şüphesiz. Aşık geleneğini sürdüren, Ahmet Yesevi’den Yunus Emre’ye uzanan çizgide şiir yazan; Ateş Aldığım Kurumlar, Ben Senin Kalbine Nasıl Yol Bulum, Büyük Ömrün Destanı, Dönelim Önceki Hatıralara, Gözlerimin Nurudu Doğduğum Bu Toprak, Ben Bir Dağ Akarsu, Sonsuzluk Destanı, Peygamber, Kendin Gömdüğün Ağaca Dayan, Mevlana eserlerinin sahibi Zelimhan Yakup, 2005 yılında "Azerbaycan'ın halk şairi" onursal unvanına layık görülmüştü.

“Su içer sevginin kökü ömürden

Sevgi el üzmesin ta ki ömürden

Hoş bir hatıradır iki ömürden

Bu yaşlı ağacın altı bizimdir”, dizelerinin sahibi Zelimhan Yakup, 09.01.2016 tarihinde Hakka yürüdü. Zelimhan Yakup’a Allah’tan rahmet diliyoruz. Mekânı cennet, ruhu şad olsun.