Alkol, Almanlar adına gerçek bir günlük uyuşturucudur. Tüketim, toplumsal olarak yaygın ve kabul görmektedir. Lakin tüketimin olumsuz sonuçları nelerdir? Bu ülkedeki tüm yetişkinlerin, yaklaşık yüzde 95'i alkol tüketiyor.

Alkol, Almanlar adına gerçek bir günlük uyuşturucudur. Tüketim, toplumsal olarak yaygın ve kabul görmektedir. Lakin tüketimin olumsuz sonuçları nelerdir?

Bu ülkedeki tüm yetişkinlerin, yaklaşık yüzde 95'i alkol tüketiyor. Her Alman, her yıl, 10,7 litre saf alkol tüketiyor. Bu da yaklaşık 440 şişe biraya tekabül ediyor. Uzmanlar, içeri sızabilecek olumsuz sonuçlar konusunda, tekrar tekrar uyarıyorlar.

Alkol Toplumda Kabul Görüyor

Lakin hepimizin alkolle 'sıfır sorunu' var, değil mi? Biz değil! Bu bir sağduyu... Yani çok fazla içki içiliyor. Neredeyse bir oyun, kızlar, sinema, futbol veya işten sonra, "yakıt" olmadan, Aile, doğum günü veya Noel partisi olmuyor.

Ve kayak sonrası da olmuyor. Mit biraz daha komik. Daha cesuruz, daha çok eğleniyoruz, daha hızlı bağlanıyoruz ve karşı cinse daha yakın oluyoruz...

Bazıları ise akşamları bir kadeh şarabın kalplerine iyi geldiği bahanesiyle, hala içki tüketiyor. Bir an için cesur olun, sadece bu peri masalının büyüsünü bozmamız gerekiyor:

Lindow'daki Salus Kliniği Direktörü Profesör Johannes Lindenmeyer, "Bir kadeh şarabın, belirli bir kalp krizini önlemede sahip olabileceği avantajlar, bu miktardan başlayarak, diğer fiziksel hastalıkların daha yüksek olasılığından daha ağır basıyor" diye açıklama getiriyor.

"Hayır" Demenin Zorluğu.

Öyle ya da böyle, alkol en iyi arkadaşlarımızdan biridir. Belki de bu yüzden hayır diyemiyoruz. Ve öyle olsa bile? En azından kendini şüphelendiriyor.

Ve farklı koşullarda mı? Aslında, dahili araştırmalar göstermiştir ki, birisi, bir içkiye hayır dediğinde, açık ara en sık sorulan soru "Hamile misin?" oluyor.

Alkol Bu Kadar Ölümcül

Hafta sonu kendimize 'acele etme' izni veriyoruz. İşten sonra hafif bir 'karartıcı' ile 'rahatlayın' ve/veya özel günlerde 'bir bardağın tadını çıkarın' şeklinde olabiliyor.

Herkes, kendi tarzına göre ve genellikle yıllarca bunu yapıyor. Lakin, ertesi gün, yorgunluk ve akşamdan kalma dışında, tüketiminin sonuçlarını hisseden olabilir mi? Uzun vadeli hasar yaratır mı?

Aslında değil. Ve bağımlılık kliniklerinden ve alkol araştırmalarından, "oyun bozan" uzmanlarının işaret etmekten, asla bıkmadığı sorun da tam da budur.

Bu küçük seçimin gösterdiği üzere, iyi nedenlerle:

Tanım olarak, Almanya'daki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 16'sı risk altında alkol tüketiyor.

Her on bir dakikada birbiri topluluk aracılığıyla aşık oluyor, lakin her yedi dakikada bir Almanya'da biri, alkol tüketimi sebebiyle vefat ediyor (kaza sonucu ölümler dahil!).

Alkol tüketimi, sigara içilmesi adına on iki yıla kıyasla, AB'de ortalama on yıl ömrü kısaltıyor.

Alkol Neredeyse Sigara Kadar Zararlı

İçki içmek, neredeyse sigara içmek kadar kötü mü? Olamaz! Lakin sadece o kadar göz önüne serilmiyor. Sigara ve akciğer kanseri arasındaki bağlantı açıktır, lakin alkol daha ilk yudumdan itibaren, tüm organ sistemlerine zarar verir.

Bununla beraber, yavaş yavaş - ve daha sonra hastalıklar, karmaşık, fakat giderek daha güvenilir, matematiksel hesaplama modelleriyle alkole kadar izlenebilir.

En önemli zehirden arındırma organımız olan karaciğer adına iç karartıcı gerçekler masada: 'Almanya'da gama-GT denilen karaciğer değerinin, 60 U/l'ye kadar çıkması normal kabul ediliyor. Hiç alkol içmeyenlerde ise 10'un biraz altında!

Lakin sınırlar, aynı zamanda nüfusun yaklaşık yüzde 90'ı 'izin verilen' aralıkta olacak şekilde seçilir. Bizde ise bunu neredeyse herkesin 'içki içmesi belirliyor' diyor Prof. Dr. Norbert Wodarz, Regensburg Üniversitesi Psikiyatri Kliniğinde Bağımlılık Araştırmaları Başkanı.

'Kesinlikle konuşmak gerekirse, Almanların neredeyse yüzde 80'i anormal karaciğer değerlerine sahip.'

Alkolün Vücudun Gördüğü 9 Zarar

Düzenli olarak susuzluğunuzun ötesinde içerseniz, alkol vücudunuza zarar verebilir. Ama bu kademeli bir süreçtir.

Devam eden kan alkolü selinin olası sonuçlarını gösteriyoruz:

Beyin: Sinir hücreleri ölür, beyin dokusu küçülür. Bu, doğrudan bellek performansında ve konsantre olma yeteneğinde bir azalmaya, uzun vadede gerileyen zekaya yol açar!

Cilt: Yıllar geçtikçe, kişi giderek daha hamurlu ve de şişkin görünür. Burnun şişkin bir kalınlaşması pek geri döndürülemez.

Ağız ve Boğaz: Bu bölgede (yemek borusu dahil), kanser riski artar. Alkolün yanı sıra sigara da içtiğinizde, kat kat artar.

Kalp: Yüksek tansiyon, aritmi ve kalp kası iltihabı riski vardır. Kalbi korumak adına kimsenin şaraba ihtiyacı yoktur, egzersiz yapmak çok daha iyidir.

Karaciğer: Her damla alkol, karaciğer tarafından parçalanmalıdır. Bu oldukça zor bir iştir! Şişme, iltihaplanma, karaciğer yağlanması ve karaciğer sirozu riski vardır.

Cinsel organlar: Hamile kadınlar, doğmamış hayatı tehlikeye atarlar. Erkekler, testosteron seviyelerini düşürür, iktidarsızlık mümkündür.

Pankreas: İşlevi bozulur, bu da yağ sindirimini bozar! Olasılık: ağrılı iltihaplanma, dolaşım ve böbrek yetmezliği.

Periferik sinirler: Titreyen eller (sadece bağımlılarda değil!) ve ağrılı bölgeler (örneğin, ayaklarda).

Mide ve bağırsaklar: Özellikle mide mukozasının iltihabı, kanser de daha yaygındır. Ek olarak, besinlerin bağırsakta taşınması, emilimi bozulur ve vücut artık hayati besinlerle yeterince beslenmez.